Bouw cultuurpaleis gaat na vakantie ‘gewoon door’

Het conflict tussen de gemeente en bouwer Cadanz over het OCC is opgelost.

Door

De bouw van het Onderwijs en Cultuurcomplex (OCC) op het Spuiplein gaat op 8 januari gewoon weer door. Dat meldde wethouder Joris Wijsmuller donderdagavond bij de start van een extra debat in de commissie ruimte. Het ‘issue’ dat speelde tussen de gemeente en bouwer Cadanz is opgelost. Verder liet hij tot frustratie van de oppositie weinig los.

Vlak voor het kerstreces werd bekend dat Cadanz iedereen naar huis had gestuurd en de werkzaamheden op het plein stil lagen vanwege een conflict. Spaarzaam kwam er informatie naar buiten. Het college hield twee uur lang crisisberaad en de woordvoerder van Wijsmuller liet weten dat het was ‘vanwege een issue waarover de gemeente op dit moment voortdurend en constructief in gesprek is met de bouwer, dat is dus gaande’. Voor raadslid Aisha Akhiat (SP) was dit reden om de leden van de commissie ruimte terug te roepen van kerstreces om gisteravond een spoeddebat te houden.

Informatie

Behalve gemor vanwege het onderbreken van de vakantie uit de hoek van de collegepartijen werd het debat vooral gekenmerkt door een gebrek aan informatie. De HSP-wethouder nam aan het begin het woord om te melden dat de kwestie was opgelost en de bouw op 8 januari wordt hervat. Later wilde hij nog kwijt dat het conflict ging over ‘de mate van acceptatie van het ontwerp afbouw’. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de gemeente of de toekomstige gebruikers van het gebouw weigeren een aantal tekortkomingen te accepteren. Verder hield hij het erg op de vlakte.

Wat er nu precies aan de hand was en waarom het nodig was om de bouw stil te leggen? Akhiat twitterde achteraf: ‘Nog totaal onduidelijk. Ondanks herhaaldelijk doorvragen. Ik kan net zo goed tegen een muur praten.’ Wijsmuller bleef herhalen dat de gemeenteraad in de volgende kwartaalrapportage (de afgesproken manier waarop hij de fracties zou informeren) zou worden bijgepraat. Dit terwijl informatie over het conflict volgens de oppositie buiten de normale informatievoorziening valt. Met name de fracties van SP, PVV en Partij voor de Dieren drukten door. Uiteindelijk kwam het tot een stemming en moet Wijsmuller inzage geven in de communicatie met Cadanz en eventuele verslagen van gesprekken.

Verschillende partijen hebben aangekondigd dat ze moties in willen dienen bij de eerstvolgende raadsvergadering op 25 januari. Groep de Mos wil voorstellen om het project onder te brengen bij een van de andere wethouders. 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van