Cirque du Soleil tien jaar op het Malieveld

Het grootste circus van de wereld komt vanaf volgend jaar shows geven op het Malieveld. De bedoeling is om tien jaar te blijven. Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) is apetrots: “Dit is geweldig! Het trekt toeristen met niveau. Geen bierfiets, maar een dagje Mauritshuis.”

Door

Cirque du Soleil komt naar het Malieveld met een zogenaamde ‘big top show’, de grootste soort show die Cirque du Soleil verzorgt. Op dit moment zijn er zes op tour door de wereld. Dat betekent wekenlang een enorme circustent in de stad.

Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) heeft al vaak de wens uitgesproken om grote evenementen naar de stad te halen. Hij droomt bijvoorbeeld van een grote wielerronde. Dit college heeft de ambitie om jaarlijks minstens één groot evenement naar Den Haag te halen. De Mos, met een knipoog: “Dit is een héle goede binnenkomer.”

Woningbouw

In 2010 was het circus al in Nederland, toen in Amsterdam op een terrein vlak naast de Arena. Daar wordt nu woningbouw ontwikkeld, dus ging evenementorganisator Mojo op zoek naar vervanging. “We hebben minstens 20.000 vierkante meter nodig,” legt Franck Hanselman, company manager van Cirque du Soleil, uit. “En dan het liefst een centrale locatie die goed bereikbaar is met auto en openbaar vervoer. Dat beperkt de keuze nogal. We komen steeds vaker in buitenwijken terecht. Den Haag is wat dat betreft uitzonderlijk.”

 

Het Malieveld biedt ruimte, ligging en bereikbaarheid. De Mos vat het samen: “Een triple A concept, een triple A locatie en een triple A stad.” Hanselman voegt toe dat de gemeente een fijne partner is: “De deuren staan open. Dat is wel eens anders.”

Kaartverkoop

In het najaar van 2019 is de eerste Haagse show. De circusartiesten treden dan 68 keer op. Per show kunnen ongeveer 2500 toeschouwers in de tent. Als het volgend jaar van zowel de kant van de gemeente, als van het circus, de samenwerking bevalt, dan wordt Den Haag de komende tien jaar de vaste locatie. Om het jaar zijn ze dan op het Malieveld te zien.

Alles bij elkaar kost het de gemeente Den Haag 150.000 euro om het evenement in 2019 naar de stad te halen. Dat is vooral acquisitie. De Mos verzekert: “Maar wat het oplevert, is een veelvoud daarvan!” De inschatting is dat 70 procent van de toeschouwers van buiten de stad zal komen. De Mos: “Dus we gaan hopen dat die er dan een dagje van maken. Een hapje eten, misschien een hotelletje en nog even langs het Mauritshuis. Toeristen met niveau, we gaan niet aan de bierfiets. En natuurlijk is het de bedoeling dat ze dan terugkomen.”

Een triple A concept, een triple A locatie en een triple A stad
Richard de Mos

Als voorproefje is een Haagse delegatie, inclusief pers, dit weekend in Zürich (Zwitserland) om een voorstelling van Cirque du Soleil bij te wonen en met artiesten te praten. Acrobaat Massimo: “Wij laten mensen alles vergeten en wegdromen!”

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van