Nieuw en breed protest tegen reclamezuilen
De verlichte reclamezuilen – mupi’s – rukken op in de binnenstad, tot woede van bewoners en ondernemers, die een brandbrief hebben geschreven. ‘De gemeente doet zijn eigen beleid teniet’.
Ruim twintig organisaties van bewoners en ondernemers in de binnenstad protesteren scherp tegen de plaatsing van verlichte reclamezuilen (mupi’s) in de binnenstad.
In een brandbrief een de gemeenteraad schrijven bewoners en ondernemers ‘teleurgesteld, gefrustreerd, verdrietig maar meer nog kwaad [te zijn] over de enorme verrommeling van de openbare ruimte in onze Haagse monumentale binnenstad’. De bezwaren richten zich vooral tegen de plaatsing van vijfentwintig mupi’s met een beide zijden bewegend beeld. De plaatsing is nog gaande; er zijn al zuilen geplaatst op bijvoorbeeld de Plaats en Herengracht.
Weinig coördinatie
Volgens de briefschrijvers is er bij de gemeente weinig coördinatie, worden adviezen van de welstandscommissie terzijde gelegd en ontbreekt het aan iedere vorm van overleg met omwonenden en andere betrokkenen. ‘Ook zijn wij verwonderd dat de fracties in de gemeenteraad ogenschijnlijk geen belangstelling hebben voor organisaties en verenigingen die bepaalde belangen vertegenwoordigen,’ aldus de brief.
Dat is des te opvallender omdat de raad eerder heeft geconstateerd dat de besluitvorming rond de mupi’s rommelig is verlopen. Eigenlijk is er helemaal geen concreet besluit genomen. Er eind 2017 alleen in algemene zin een nieuw reclamebeleid vastgesteld. Daarna is de plaatsing van mupi’s aanbesteed; de winnaar was de Franse reclamegigant JCDecaux. Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) zou de gemeenteraad eind vorig jaar nader infomeren, maar dat is niet gebeurd. Intussen gaat de plaatsing van mupi’s gewoon door, ook op plekken waartegen bezwaar is aangetekend.
Beleid tenietgedaan
Binnenstadsbewoner Jeroen Oosterwal, een van de initiatiefnemers van het protest, treedt de gemeente zijn eigen beleid met voeten. “In de nota Reclamebeleid Buitenreclame 2018-2022 staat dat reclame in het
centrum zich moet voegen naar het historische karakter, de kleinschaligheid en de kwaliteit van de architectuur. Objecten moeten ook zodanig worden geplaatst dat zij geen obstakels vormen. Beide gebeurt nu niet. In feite doet de gemeente haar eigen beleid teniet.”
De briefschrijvers verzoeken de raad nu ‘om deze zaak met grote voortvarendheid op te pakken en te komen met creatieve oplossingen’. Bedoeld wordt dat op een aantal plekken, waaronder de Herengracht, de plaatsing wordt aangepast, of dat er toch mupi’s geheel worden verwijderd. De brief is ondertekend door onder meer de Bewonersvereniging Bewoners Rondom het Plein, Vereniging Buurtschap Centrum 2005, Buurtoverleg
het Oude Centrum, Bewonersorganisatie Hofkwartier, de Binnenstad Ondernemers Federatie, de Vrienden van Den Haag, de BIZ Hofkwartier, Museum Bredius, Steltman Juweliers, de BIZ Denneweg en een aantal particulieren.
Reactie gemeente
Een woordvoerder van wethouder De Mos laat weten dat deze over enkele weken de gemeenteraad nader zal informeren. Verder verwijst hij naar een eerdere beantwoording van vragen van deze krant. Het aantal vaste reclameobjecten wordt volgens de gemeente juist teruggebracht (van 210 naar 90). De nieuwe digitale borden ziet de gemeente mede als en aanwinst omdat de een bijdrage leveren aan de ‘ambities van Smart City’ (Den Haag als digitale stad). Verder stelt de woordvoerder dat de welstandscommissie en de Adviescommissie Openbare Ruimte de plaatsing van de mupi’s hebben goedgekeurd. Over een aantal kritische locaties, zoals het Tournooiveld, wordt nog overleg gevoerd.
[Dit stuk op 21 januari om 15.38 uur uitgebreid met een reactie van de gemeente].