Column Casper Postmaa: ‘Is niet het héle stadsbestuur failliet, inclusief de burgemeester?’
Het Haagse college ligt momenteel tussen twee vuren: het corruptieschandaal en de uit de hand gelopen vreugdevuren. ‘Eerlijk gezegd, als straks de rook om ons hoofd is verdwenen, hoop ik dat er een ander college zit met een nieuwe burgemeester’, zo schrijft onze columnist Casper Postmaa.
Is het bestuur van de stad nog wel in goede handen? Als ik deze zin een week geleden had opgeschreven, zou een kritische verhandeling over het reilen en zeilen van de plaatselijke politiek een logisch vervolg zijn geweest. Maar sinds dinsdag heeft die vraag een andere lading gekregen: is de stad in handen van sjacheraars gevallen? Is niet het héle stadsbestuur failliet, inclusief de burgemeester?
Want het college ligt tussen twee vuren: het corruptieschandaal en de uit de hand gelopen nieuwjaarsfik op het strand van Scheveningen.
Eerlijk gezegd, als straks de rook om ons hoofd is verdwenen, hoop ik dat er een ander college zit met een nieuwe burgemeester. Pauline Krikke is een vreemdeling in Den Haag, zij ontbeert een achterban en zij kan niet met de problemen van een grote stad overweg.
Boerenopstand
Dat bleek niet alleen met oud en nieuw, maar ook tijdens de boerenopstand. Toen Krikke begin deze week beloofde dat slechts 75 tractoren de stad in zouden komen, was het hoongelach niet van de lucht, want Den Haag had de boeren al eens eerder meegemaakt. En inderdaad, het werden er 2200.
De burgemeester dient de integriteit van het bestuur te bewaken, en juist zíj zag het gevaar niet aankomen.
Pijnlijker nog was haar verklaring nadat de politie de woningen en kantoren van de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui was binnengevallen. Die deed me denken aan een ontruiming van een piepklein winkeltje bij mij in de buurt waar onder de vloer een wietplantage was gevonden.
De eigenaresse was wanhopig, ‘o, wat erg, hoe kan dat nou?’, terwijl de hasjblaadjes aan je voeten kriebelden en de klanten bijna stoned de winkel uit kwamen. En wat zei onze burgemeester? ‘Ik ben ontzettend geschrokken. (…) Ik wist van niets.’ Op hetzelfde moment dat zich in het stadhuis ‘Flikken Den Haag’ afspeelde, verklaarde buiten Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij, als een op aarde neergedaalde engel, het tegenovergestelde. ‘Dit was de dag waarvan we wisten dat hij ging komen.’
Vrijejongensmentaliteit
Sint Joris heeft gelijk, iedereen kon de stank ruiken, er was door Groep de Mos een sfeer van ‘voor wat hoort wat’ gecreëerd: vrij baan voor ondernemers, maar vooral voor de gul in de partijkas stortende horecavrienden van De Mos.
Dat is een vrijejongensmentaliteit die niet in het stadsbestuur thuishoort. De burgemeester dient de integriteit van het bestuur te bewaken en gaat ook nog eens over de ordehandhaving, en juist zíj zag het gevaar niet aankomen. Ook dat lijkt me een brand die moeilijk te blussen is.
Voor die twee wethouders zie ik het somber in; ze zijn nog slechts verdacht, maar het tumult is zo groot dat de hoop op een goede afloop bij voorbaat is vervlogen. Ook hun behoedzame verklaring boezemt geen vertrouwen in, ‘ze herkennen zich niet in de verdachtmakingen’. Het is een gekende, door communicatiejongens bedachte uitvlucht die je gebruikt als ‘nee, ik heb het niet gedaan’ een stap te ver is.
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.
Stadsbestuur valt na crisis corruptiezaak wethouders
Het Haagse college van B en W is gevallen. Coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks hebben het vertrouwen opgezegd in Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, van ambtelijke corruptie.
Lees meer