Noodbevel en arrestaties na voetbalwedstrijd

De politie heeft zaterdagavond stevig ingegrepen bij voetbalrellen op de Vaillantlaan. Toch wordt er woensdag, wanneer Marokko weer speelt, niet ‘opgeschaald’.

Door

Na afloop van de wedstrijd Marokko-Portugal ontstonden net als eerder vorige week rellen op de Vaillantlaan, de centrale verkeersader van de Schilderswijk. Het verkeer werd gehinderd en er werd zwaar vuurwerk afgestoken en naar de politie gegooid. Rond 19.00 uur werd de ME ingezet. Burgemeester Van Zanen liet een ‘noodbevel’ uitgaan, ‘wegens  wanordelijkheden’. Op basis daarvan grendelde de politie een groot deel van de wijk af. Er werden vier aanhoudingen verricht.

Eerder op de zaterdag werden twee personen (16 en 19) opgepakt op verdenking van het mishandelen van een motoragent. Dat gebeurde dinsdagavond. ‘Na de voetbalwedstrijd Marokko-Spanje op dinsdag 6 december ontstonden ongeregeldheden (…). Een groep van zes personen met gezichtsbedekkende kleding [heeft] tijdens de ongeregeldheden een motoragent belaagd [in] de Hobbemastraat. De motoragent is hierbij ten val gebracht en mishandeld door deze groep. Hierbij liep hij onder andere letsel aan zijn been op,’ aldus een verklaring van de politie. Drie van de zes zitten nu vast, aangezien op 6 december ook al een jongen (18) was aangehouden.

De politie wijst erop dat zeer streng wordt opgetreden wanneer geweld tegen agenten of hulpverleners wordt gebruikt. De verklaring: ‘De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd’.

Verhitte discussies

De voetbalrellen, die zich ook voordeden in Amsterdam en Rotterdam, leiden tot verhitte discussies. Denk-raadslid Nur Icar meldt op Twitter dat de meeste Marokko-supporters in de Schilderswijk een ‘feestje’ willen, maar dat ‘een stelletje raddraaiers de boel verziekt’. Volgens de Nederlands-Marokkaanse activiste Mariam El Maslouhi zijn de rellen deels de schuld van de politie. ‘Zo sad, als Marokko wint zullen we thuis opgesloten zitten want de politie zal alle straten weer hebben gebarricadeerd. Celebrating is only for the privileged, niet voor ons, de kakkerlakken, zoals een politieagent ons noemde op de straten van Den Haag,’ schrijft zij op Twitter. PVV-raadslid Sebastian Kruis kijkt er iets anders tegenaan. Hij schaart zich achter de politievakbond ACP die wil dat woensdag ‘alle middelen’ worden ingezet om ongeregeldheden in de kiem te smoren. ‘Volledig eens met de politievakbond. Samenscholingsverbod, traangas, waterkanon en wat mij betreft rubberen kogels richting iedereen die vuurwerk richting onze agenten gooit. Het feest is voorbij, tijd om de orde te herstellen. Dit is ons land,’ stelt hij op Twitter.

Geen extra maatregelen

Woensdag speelt Marokko in de halve finale tegen Frankrijk en daarna volgen nog twee wedstrijden: de finale of de match om de derde plaats. De politie neemt vooralsnog geen extra maatregelen maar zal optreden zoals zij eerder deed. ‘Door snel en effectief optreden lukt het om de rust relatief snel terug te krijgen, zonder grote charges,’ zegt een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen maandag op de site van Omroep West. Die aanpak wordt voorgezet.

Standaardportret
Bekijk meer van