Incidenten met jongeren houden politie bezig

Verschillende incidenten met jongeren hielden de politie bezig eind vorige week. Hart voor Den Haag wil een harde aanpak.

Door

Er dreigden donderdag rellen te ontstaan op de Vaillantlaan en vrijdag deed zich op een school een bedreigende situatie voor. Fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag wil dat er actie wordt ondernomen. “Er moet rücksichtslos en zonder pardon tegen worden opgetreden,” zegt hij. De Mos heeft een raadsdebat met burgemeester Jan van Zanen aangevraagd. Daarover moet nog een besluit worden genomen. Op korte termijn zal er geen debat worden gehouden want de raad is nu met herfstreces.

Vrijdag rukte de politie massaal uit naar een vestiging van ROC Mondriaan aan de Tinwerf in Zichtenburg. Drie jongens met bivakmutsen en mogelijk steekwapens waren de school binnengestormd. Zij drongen een klas binnen en bedreigden daar een student, waar ze kennelijk ruzie mee hadden. Na een melding van de school zette de politie de omgeving af; ook de hondenbrigade was aanwezig. De bedreigde leerling is meegenomen naar het politiebureau

En heeft daar aangifte gedaan. De lessen van de Mondriaan-vestiging zijn voor de rest van de vrijdag geschrapt. Een examen is geannuleerd.

Capuchons en bivakmuts    

De directie van Mondriaan maakte vrijdagmiddag bekend dat zich een ‘bedreigende situatie’ heeft voorgedaan met ‘drie verdachte studenten [die]  capuchons en een bivakmuts droegen en er is een scherp voorwerp gezien’. Na bedreigingen te hebben geuit, gingen de drie weer weg. Op de site van de school staat: ‘Om 13:00 was de situatie onder controle. Iedereen gaat opgelucht de herfstvakantie in, nazorg is beschikbaar’.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de zaak nog in onderzoek is. “We hebben aangifte van bedreiging ontvangen en doen onderzoek naar deze zaak. Onder andere door gesprekken met getuigen en het uitkijken van beelden. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.”

De Mos zegt geschokt te zijn door het voorval. “Knettergek dat jongeren met bivakmutsen en steekwapens een school bestormen. Blijkbaar zijn hier jongeren compleet aan het ontsporen. Totaal bezopen dat messentrekken tegenwoordig schering en inslag is geworden onder de jeugd en dat er nada nul respect meer is voor zowel elkaar als voor het gezag.”

Kopie van Osdorp?

De Mos verwijst ook naar onrust in de Schilderswijk. Donderdagavond (20 oktober) werd op sociale media opgeroepen om te gaan ‘rellen’. Mogelijk was er sprake van kopieergedrag, omdat het eerder in de week verschillende avonden onrustig was in Amsterdamse wijk Osdorp. Daar zijn 26 aanhoudingen verricht wegens vernieling, geweldpleging en vuurwerk afsteken. ‘Een dieptepunt,’ volgens de Amsterdamse politie.

Ook in Den Haag kwamen veel jongeren naar de bekende plekken op de Vaillantlaan. De politie voerde controles uit en sommeerde iedereen weg te gaan. Er ontstonden geen ernstige rellen. Ook buurtvaders en jongerenwerkers rukten uit om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen.

De Mos is er niet gerust op dat de volgende keer grotere onrust ook kan worden vermeden. “Het lijkt onder jongeren een hype om elkaar via social media uit te dagen om massaal de openbare orde te komen verstoren. Totaal onaanvaardbaar.”

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van