Rellen Vaillantlaan: vijf agenten gewond en spoeddebat

Bij rellen in de Schilderswijk zijn zaterdag vijf agenten gewond geraakt. Hart voor Den Haag wil een spoeddebat.

Door

Nadat vrijdagavond Rotterdam het toneel was van zware ongeregeldheden die moesten doorgaan voor coronaprotest, was zaterdagavond Den Haag aan de beurt. Jongeren stichtten brandjes op de Vaillantlaan en vielen agenten en hulpverleners aan. Een van de ernstigste incidenten was het gooien van een steen naar een passerende ambulance, die de cabine binnenvloog op de plek van de bijrijder. Die bevond zich achterin de wagen bij een gewonde. Zodoende raakte niemand gewond. De geschrokken chauffeur van de wagen heeft zich volgens de Beroepsvereniging Ambulancezorg ziek gemeld.

Bij de ongeregeldheden raakten vijf agenten gewond. ‘Eén is per ambulance vervoerd, hij liep een knieblessure en een hersenschudding op. Verder liepen twee politieruiters gehoorschade op en raakten twee agenten gewond aan hun hand. Ook zij zijn behandeld in het ziekenhuis,’ aldus een bericht van de Politie Eenheid Den Haag.

Negentien arrestaties

De politie arresteerde negentien personen wegens ‘belediging, openbare geweldpleging, het verstoren van de openbare orde en het niet voldoen aan bevel of vordering’. Van hen zit er nog een vast, wegens openlijke geweldpleging. Van de andere achttien krijgen er twaalf een boete. In vijf gevallen moet de Officier van Justitie nog een besluit nemen.

Burgemeester Jan van Zanen vaardigde tegen 23.00 uur voor de Schilderswijk en Transvaal een noodbevel uit. Dat wil zeggen dat iedereen die niet onmiddellijk gehoor geeft aan instructies van de politie kan worden aangehouden. Tevens heeft de politie op basis van het bevel het recht om de wijken af te sluiten voor verkeer en personen van buiten.

De nieuwste trend in de wereld van het grootstedelijk vandalisme viel zaterdag ook hier weer op: het in brand steken van deelscooters. Verder werden verkeerslichten vernield. Ook haalden vandalen een snelheidscamera naar beneden die vervolgens compleet werd vernield. De politie werd bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie stelt dat er ‘stevig’ is opgetreden. De inzet omvatte de mobiele eenheid, het team surveillancehonden, ruiters en een waterkanon.

Hart voor Den Haag: spoeddebat

In de gemeenteraad wordt met afschuw gereageerd op het geweld. Arjen Dubbelaar, vice-fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, vindt dat er hard moet worden ingegrepen om een einde te maken aan de ‘terreur van straattuig’. “Ik heb er al eerder voor gepleit de Schilderswijk en Transvaal voor de hele maand december te bestempelen tot veiligheidsrisicogebied. Dan heeft de politie meer bevoegdheden. Ik ben erg bezorgd door de signalen die ik krijg. Via Telegram (online berichtendienst zonder toezicht, red.) worden allerlei oproepen verspreid.”

Dubbelaar wil de kwestie donderdag bespreken in de gemeenteraad in de vorm van een ‘actualiteitendebat’. Dat is volgens hem de snelste manier om de zaak op agenda te krijgen. Of dat ook werkelijk gaat gebeuren hangt af van burgemeester Jan van Zanen, die hierover een besluit moet nemen.

‘Geen woorden voor’

Ook VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf is boos. ‘Geen woorden voor. Hoop dat er meer aanhoudingen volgen, dit mag niet onbestraft blijven’, schrijft hij op Twitter. ‘We mogen ongelooflijk dankbaar zijn voor deze mannen en vrouwen in blauw die onze stad met gevaar voor eigen leven beschermen. Heel veel sterkte aan de gewonden en voor alle collega’s!’, aldus wethouder Robert van Asten op hetzelfde medium.

Burgemeester Jan van Zanen bezocht zondagmiddag de Schilderswijk. | Foto: Gemeente Den Haag

Ook in de Schilderswijk zelf is de verontwaardiging groot. Ondernemers brachten maandag bloemen en versnaperingen naar de politiebureaus De Heemstraat en Hoefkade. Jan van Zanen bezocht de wijk zondagmiddag en praatte met bewoners, ondernemers en politiemensen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van