Justitie doet inval bij raadslid Van Doorn op verdenking van lekken

Justitie heeft een huiszoeking verricht bij raadslid Arnoud van Doorn, fractievoorzitter van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE). Hij wordt ervan verdacht een geluidsopname van een vertrouwelijk gesprek te hebben gelekt naar de pers.

Door

Op de Facebook-pagina van zijn vrouw Liesbeth Hofman, tevens fractievertegenwoordiger van de partij, heeft Van Doorn een bericht geplaatst over de inval, die donderdagochtend zou hebben plaatsgevonden. Telefoons, laptops en andere gegevensdragers zouden in beslag zijn genomen. Ook zou justitie het partijkantoor van de PvdE op het stadhuis hebben doorzocht.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat er ‘een zoeking’ is gedaan bij een Haags raadslid, maar wil niet zeggen of dat Van Doorn is. Wel stelt een woordvoerder dat de zoeking ‘verband houdt met het uitlekken van een geluidsfragment uit het gesprek met de commissaris van de koning’.

 

In het gesprek maakte Jaap Smit bekend dat hij Johan Remkes als waarnemend burgemeester had gevraagd

 

Begin oktober kwam via Omroep West een geluidsopname naar buiten van een vertrouwelijke bijeenkomst op het kantoor van Jaap Smit, als commissaris van de koning het ‘gezicht’ van het provinciebestuur. Dit gesprek vond plaats nog geen week na de invallen van de rijksrecherche bij de toenmalige wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Smit maakte toen bekend dat hij Johan Remkes had gevraagd om waarnemend burgemeester te worden, na het vertrek een dag eerder van Pauline Krikke.

Schande

Iedereen sprak er schande van dat juist uit deze bijeenkomst, belegd vanwege een ongekende integriteitscrisis, vertrouwelijke informatie op straat eindigde. Het presidium van de gemeenteraad nam de zaak hoog op en deed aangifte. Omroep West beroept zich op zijn recht op bronbescherming.

Tegenover andere media ontkent Van Doorn dat hij de geluidsopname heeft gelekt. In zijn Facebook-verklaring noemt hij de verdenking (schenden van ambtsgeheim) een ‘smoes’. De werkelijke rede, aldus Van Doorn, zou een publicatie in Het Parool zijn waarin zijdelings wordt vermeld dat hij fondsen werft voor islamitische organisaties. Hij spreekt van een inbreuk op zijn privacy en stress voor zijn gezin.

Van Doorn, PVV-raadslid totdat hij zich bekeerde tot de islam, is zes jaar geleden veroordeeld voor het lekken van geheime stukken naar de pers. Destijds betrof het de plannen om het World Forum aan te kopen. De rechtbank legde Van Doorn toen een werkstraf en een boete op, mede wegens het verkopen van drugs aan minderjarigen en het bezit van een verboden alarmpistool.

Standaardportret
Bekijk meer van