Jaarwisseling: ouderwetse drukte in ziekenhuizen, 12 agenten gewond

In de Haagse ziekenhuizen was het met de jaarwisseling weer druk als vanouds. Tientallen mensen kwamen binnen op de spoedeisende hulp. Twaalf Haagse agenten zijn gewond geraakt.

Door

Volgens burgemeester Jan van Zanen ‘was wederom een immense inzet nodig van politie, brandweer, de ziekenhuizen en handhavers’. Tijdens oud en nieuw moest de ambulance tweehonderd keer uitrukken. Bij het HagaZiekenhuis kwamen op de spoedeisende hulp veertien vuurwerkslachtoffers binnen, van wie de helft nog geen 17 jaar oud. Zij hadden oogletsel of brandwonden opgelopen na ongelukken met vuurwerk. Daarnaast waren er negen mensen met een alcohol- of drugsvergiftiging, meldt het ziekenhuis, en twee slachtoffers van geweld.

Ook het HMC had het ouderwets druk met oud en nieuw, vergelijkbaar met de tijd vóór corona. De spoedeisende hulp ontving veertien vuurwerkslachtoffers, waaronder een persoon die zijn vinger had verloren. Hij is in de nacht geopereerd. Twintig andere patiënten zijn als gevolg van geweld of alcohol op de spoedeisende hulp beland.

 

Tegen middernacht verzamelde zich een massa bij de Hofvijver voor de afgelaste vuurwerkshow

 

De brandweer had eveneens een drukke nacht en rukte 542 uit, vergelijkbaar met de jaarwisseling van 2019-2020. Het ging vooral om straatbrandjes en containerbranden.

De politie heeft minstens 36 personen aangehouden. Grote ongeregeldheden zijn uitgebleven, al moest de Mobiele Eenheid meermaals uitrukken. In Moerwijk bijvoorbeeld, in het Laakkwartier, waar volgens Omroep West buurtvaders werden bekogeld met zwaar vuurwerk, en in Scheveningen bij een vreugdevuurtje. Een man die een fiets naar een agent gooide, is aangehouden.

Op meer plekken was er geweld tegen de politie en hulpdiensten. Twaalf agenten hebben letsel opgelopen, meldt de gemeente. ‘Het is schandalig dat agenten deze nacht gewond moeten raken,’ reageert burgemeester Van Zanen. Ook twee brandweerlieden zijn gewelddadig benaderd.

Geen groot spektakel

Na twee coronajaren met een vuurwerkverbod kende Den Haag weer een jaarwisseling als vanouds. Al ontbrak het aan groot spektakel: vanwege de harde wind waren de vuurwerkshow op de Hofvijver en de vreugdevuren afgeblazen. De vuurstapels op het strand van Scheveningen en Duindorp zijn vrijdagavond al aangestoken, de kleinere vreugdevuren in Laak en Escamp zijn helemaal niet doorgegaan.

Niet iedereen had die berichten doorgekregen. Tegen middernacht verzamelde zich een massa bij de Hofvijver om de afgelaste vuurwerkshow te aanschouwen.

Druk was het vanochtend ook op het strand van Scheveningen, waar de Nieuwjaarsduik na twee jaar afwezigheid weer plaatsvond.

Standaardportret
Bekijk meer van