Gebouw Legoland op boulevard is klaar; attractie opent pas in 2020

Projectontwikkelaar Sens Real Estate heeft op de Scheveningse boulevard het gebouw opgeleverd waarin een Legoland Discovery Centre komt. De opening van de kinderattractie laat nog wel op zich wachten.

Door

Na vijftien maanden heeft aannemer Stebru de bouw voltooid. “Ik ben heel tevreden met het resultaat,” zegt architect Filip Mens. “Ik ben zelf een inwoner van Scheveningen, dus voor mij is het ook van belang dat het gebouw er goed uitziet.” Een belangrijk deel van het bouwwerk is vanaf de boulevard evenwel niet te zien. Om ruimte te bieden aan het Legoland Discovery Centre – een kleine ‘indoorvariant’ van het Deense attractiepark – is een omvangrijke kelder aangelegd.

Foto: Sens Real Estate

Het project was een ‘technisch hoogstandje’, zegt Mens. De boulevard fungeert als zeewering, waarmee rekening moest worden houden. Daarnaast hadden de bouwers te maken met de bebouwing van het Grand Hotel Complex op het Rederserf, direct achter de bouwput. Om te voorkomen dat die verzakt of zelfs instort, is de ‘kelderbak’ verstevigd met een zogeheten CSM-wand.

 

Ik ben zelf een inwoner van Scheveningen, dus voor mij is het ook van belang dat het gebouw er goed uitziet
Filip Mens (architect)

 

Bij aanvang van de bouw waren enkele buurtbewoners zo bezorgd om instortingsgevaar dat ze, tevergeefs, een kort geding aanspanden om een bouwstop af te dwingen. “Stebru is een goede aannemer,” bezweert Mens. “Die heeft vaker met dit bijltje gehakt.”

Opening van Legoland

De opening van Legoland laat nog op zich wachten. “Het plan is om het Legoland Discovery Centre Scheveningen begin 2020 te openen.” Dit zegt Boet Hensen, manager van de naastgelegen attractie Sea Life, dat van dezelfde uitbater is (Merlin Entertainments). “In ieder geval in het eerste kwartaal.”

Het team dat de attractie gaat inbouwen met een paar miljoen Lego-steentjes, moet nog beginnen aan zijn klus. Dat kan algauw negen maanden duren. Waarschijnlijk beginnen de Lego-bouwers in april, aldus Hensen. In de tussentijd zullen wel al horecazaken in het complex openen. Boven op de Legoland-kelder zijn vier horeca-units gebouwd, waarvan er inmiddels twee of drie zijn verhuurd. Eén wordt al ingebouwd.

Op de boulevard komt ten slotte nog een giraf van Lego-steentjes om het publiek te verleiden de kinderattractie te bezoeken. “De fundering voor de giraf ligt er al,” vertelt Mens.

Aan de komst van Legoland naar Scheveningen ging veel politiek gesteggel vooraf. De ingewikkelde financieringsconstructie die de gemeente hanteert om Legoland te faciliteren, kon volgens veel partijen niet door de beugel. Het leidde tot een collegecrisis. Deze krant onthulde dat de haast waarmee de wethouders de miljoenendeal door de gemeenteraad hadden geloodst, onnodig was. Ook bleek de gemeente zich te bedienen van een boekhoudtruc die niet is toegestaan en bestaat er een risico op onrechtmatige staatssteun.

 

Standaardportret
Bekijk meer van