Foutparkeren, illegale huur en zwartrijden: veel boetes bij handhavingsactie in Transvaal

De Haagse politie en handhavers hebben vorige week vrijdag honderden boetes uitgedeeld en duizenden euro’s opgehaald tijdens een gerichte actie in de wijk Transvaal. Ze controleerden met succes vele woningen, cafés, winkels, automobilisten, scooterrijders en ov-reizigers.

Door

Motoragenten inden bij hun verkeerscontrole bijna drieduizend euro aan boetes in Transvaal. Ze zetten 27 scooters op de rollenbank om de maximale snelheid te meten; acht scooters werden afgekeurd, één scooter werd in beslag genomen. Van de 98 onderzochte auto’s was er in maar liefst 48 gevallen reden om een boete te geven. In het openbaar vervoer schreven agenten 121 boetes voor het reizen zonder een geldig vervoersbewijs.

Verder richtte de actie zich op de parkeerproblematiek in de wijk, vooral op en rond de Delftselaan. Handhavers scanden ruim zesduizend auto’s. Dit resulteerde in 138 naheffingen vanwege het niet betalen van parkeergeld. Daarnaast werden er 114 boetes uitgeschreven voor foutparkeren en werden er vijf waarschuwingen gegeven.

Tegelijkertijd inden teams van de Belastingdienst (van het rijk en de gemeente) veel achterstallige schulden. Dat leverde het rijk 29.965 euro op. Drie voertuigen werden in beslag genomen en afgevoerd. De gemeentelijke belastingdienst legde beslag op een auto ter waarde van 22.000 euro, zette drie keer een wielklem voor 7400 euro en inde twee boetes voor 3200 euro. Twee auto’s werden weggesleept voor 7400 euro.

Illegaal

De handhavingsactie richtte zich ook op misstanden in de vastgoedsector. Zo bezochten agenten samen met de Haagse Pandbrigade 32 woningen, waarbij ze er bij 19 ook daadwerkelijk naar binnen gingen. ‘Eén pand gaf een heel treurige aanblik, met een groot aantal matrassen verspreid door het pand. Het vermoeden is dat hier illegaal arbeidsmigranten worden gehuisvest. Zelfs in de schuur lagen matrassen,’ zo schrijft de gemeente in een evaluatie. De huiseigenaar heeft een boete gekregen. De politie trof nog meer misstanden aan, zoals zeven gevallen van illegale kamerverhuur, twee keer illegale splitsing, vier keer een veel te hoge huur en drie keer elektriciteitsfraude.

Ten slotte werden ook meerdere horecazaken gecontroleerd. Bij een aantal cafés werden ‘bestuurlijke rapportages’ opgemaakt, bijvoorbeeld omdat er geen alcoholvergunning was. In andere gevallen was er geen afvalcontract, werd er gerookt of werden er huisdieren gehouden. Ook werd er in één geval gerapporteerd dat er geen vergunning was voor een kansspelautomaat.

Doel van actie in Transvaal

Het doel van de handhavingsactie was om overlast aan te pakken en Transvaal leefbaarder te maken. De aandacht ging volgens de gemeente vooral uit naar controle van woningen en horecagelegenheden en de parkeerproblematiek. Het stadsbestuur stelt dat de actie ‘succesvol’ was. ‘En dat kwam mede door meldingen van oplettende bewoners en ondernemers. Zij zijn de oren en ogen in de buurt. Bewoners hebben nu kunnen zien dat met hun meldingen ook echt iets gedaan wordt,’ besluit de gemeente de terugblik.

 Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van