Politie boos over niet vervolgen demonstranten A12

De politievakbonden zijn woedend op het OM over het niet vervolgen van bijna alle klimaatdemonstranten die zaterdag de Utrechtsebaan blokkeerden.

Door

De politie verwijderde bijna 1600 klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion (XR) van de weg en hield hen aan, maar het OM besloot blokkeerders op veertig personen na vrijwel meteen weer vrij te laten (‘te seponeren’). Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond tegenover RTL Nieuws zijn agenten daar ‘gefrustreerd’ over. “Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en er daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie.” Struijs vindt dat het OM hiermee een ‘verkeerd signaal’ afgeeft. “Normaal gesproken krijg je een procesverbaal, want demonstreren op de A12 is niet toegestaan. Maar als de demonstranten niet worden vervolgd, zijn mensen geneigd het de volgende keer weer te doen”, zegt hij.

Ook de andere bonden zijn boos. De ANPV noemt de gang van zaken ‘belachelijk’. “Collega-agenten werken zich in het zweet om al die mensen weg te dragen. En dan hoor je dat het OM niets met de strafbare feiten doet. Dan kan je die agenten beter ergens anders inzetten, er is een enorm tekort aan mensen in de wijken,” aldus een zegsman. De politievakbond ACP heeft evenmin een goed woord over voor het optreden van het OM, blijkt uit een verklaring op Twitter. ‘Met verbazing namen wij kennis van het besluit van het OM Den Haag. Veel agenten werden ingezet voor handhaving van de openbare orde. Er volgde vele aanhoudingen, echter vanwege ‘het vreedzame’ karakter werd bijna niemand vervolgd. Dit doet wat met de motivatie van onze politieagenten!’

Ongebruikelijke stap

Het OM zette zaterdag een ongebruikelijke stap door een persofficier in een filmpje op Twitter te laten uitleggen waarom er is gehandeld zoals er is gehandeld. Het overgrote deel van de mensen zou zich slechts een ‘geringe strafbare feiten’ hebben schuldig gemaakt, waarvoor de rechter waarschijnlijk geen straf zou opleggen. Daarom besloot het OM af te zien van een tijdrovende vervolging. Het doel van de aanhouding was de ‘beëindiging van de blokkade’ en dat is bereikt. Achtenveertig mensen worden wel vervolgd, onder meer wegens belediging en geweldpleging; één van hen beet een agent.

Zaterdag demonstreerde de actiegroep ER voor de zevende keer op en bij de Utrechtsebaan. De acties zijn gericht tegen ‘fossiele subsidies’. Dat zijn de belastingvoordelen en andere gunstige regelingen waarvan bijvoorbeeld oliemaatschappijen en de KLM profiteren. Volgens XR gaat het jaarlijks om een bedrag van ruim 17 miljard euro. De acties leidden telkens tot spanningen met burgemeester Jan van Zanen. Het beroept zich op het algemene verbod om snelwegen te blokkeren en laat daarom optreden. Hij stelt dat het Malieveld de aangewezen plek is. Zaterdag werden evenals op 12 maart waterkanonnen ingezet.

Guernaoui wil debat

De gemeenteraad is verdeeld over de aanpak van Van Zanen. De linkse oppositie vindt dat hij de demonstratievrijheid te veel inperkt, maar VVD en vooral Hart voor Den Haag oordelen dat het afgelopen moet zijn met de blokkades. Hart voor Den Haag-raadslid en oud-wethouder Rachid Guernaoui heeft een spoeddebat aangevraagd met de burgemeester. “Het besluit van het OM is een vrijbrief voor klimaathooligans om de wet stelselmatig te overtreden. En het is ook nog eens een keiharde klap in het gezicht van de honderden politieagenten die er alles aan hebben gedaan om de openbare orde te handhaven. Ik wil weten hoe Van Zanen ervoor gaat zorgen dat de aangehouden klimaathooligans alsnog worden vervolgd, zodat de illegale demonstraties worden bestraft en niet worden beloond,” aldus Guernaoui.

Standaardportret
Bekijk meer van