Extinction Rebellion wil 27 mei opnieuw A12 blokkeren

Actiegroep Extinction Rebellion wil op 27 mei opnieuw de Utrechtsebaan blokkeren. De klimaatactivisten verwachten een verdubbeling van het aantal demonstranten.

Door

De aangekondigde demonstratie is de zevende op de A12 en wederom gericht tegen overheidssubsidies voor de fossiele industrie. Op de laatste manifestatie van 11 maart kwamen zo’n 3000 actievoerders af, waarvan er 700 werden opgepakt. Om dat protest te beëindigen maakte de politie gebruik van waterkanonnen, wat tot discussie leidde in de gemeenteraad. Extinction Rebellion (XR) verwacht op 27 mei een verdubbeling van het aantal demonstranten.

XR spreekt van een ‘vreedzame blokkade’, bij voorkeur in de tunnelbak tussen het tijdelijke Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Op 11 maart was dat niet mogelijk, omdat de politie de tunnelbak had afgezet. De demonstratie vond toen plaats op de weg tussen het Malieveld en het Haagse Bos.

Niet toegestaan

Demonstreren op de snelweg mag niet van de gemeente. Burgemeester Jan van Zanen gaf eerder aan dat een wegblokkade leidt tot gevaarlijke situaties op de weg en een verkeersinfarct, waardoor de hulpdiensten worden belemmerd. De klimaatactivisten sloegen dat verbod twee weken geleden in de wind.

XR meent wel in haar recht te staan. ‘Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat demonstreren mag ‘within sight and sound’ van degenen waartegen de demonstratie is gericht,’ zegt woordvoerder Hannah Prins in een persbericht. ‘Daarom demonstreren we op een plek die ertoe doet, de A12 tussen het ministerie van EZK en de tijdelijke Tweede Kamer. Een einde aan fossiele subsidies is een redelijke eis die ondersteund wordt door de wetenschap.’

Meer Haags nieuws? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van