Leegloop Noordeinde is ‘vertekenend dipje’ (foto’s)

De ‘staart’ van het Noordeinde zag de laatste tijd meerdere ondernemers vertrekken. Een momentopname, zegt de ondernemersvereniging.

Door

Aan het einde van Noordeinde hebben zes winkels en horecazaken onlangs hun deuren gesloten. Het laatste stuk van de chique winkelstraat dat uitkomt op het Scheveningseveer zag in korte tijd tapasbar Sinjoor, bistro Charrels, kippenboerin Madame Poulet, interieurwinkel Design Mind, antiquair Van Leeuwen en papierhandel Damen vertrekken. Ook Galerie Cowall, hoewel nog in bedrijf, staat sinds de zomer te koop.

Voor de buitenstaander kan het ogen als een leegloop, maar dat beeld vertekent. “Een paar jaar geleden, aan het einde van de economische crisis, was de leegstand in ons winkelgebied zo’n twaalf procent,” vertelt Coen van den Oever, voorzitter van de ondernemersvereniging (‘biz’).

“Een maand geleden was dat gehalveerd tot zes procent. Het is nu even een dip.” Het is niet per se zakelijke tegenspoed die het afzwaaien verklaart. Zo sluiten Van Leeuwen, Damen en Cowall omdat ze geen opvolger hebben gevonden voor hun winkel. “Zij verzilveren hun pensioen door hun winkelpanden te verkopen,” aldus Van den Oever. “De markt is nu goed.”

Doorgaans staan winkelpanden kort leeg op het geliefde Noordeinde. Zo heeft Proeflokaal Sijgje al zijn intrek genomen in het voormalige Sinjoor en opent binnenkort een Indiaas restaurant waar Charrels eerder caféspijzen serveerde. “En voor de winkel van Van Leeuwen zijn al gegadigden,” weet Van den Oever. Minder vlot vergaat het de kroeg op de hoek met het Scheveningseveer, voorheen The Springbok Bar, die nu ruim een jaar leegstaat (‘een moeilijk pand’). Ook verderop staan twee etalages er ruim een halfjaar kaal bij.

Opknapbeurt

Mede om de straat een economische impuls te geven, is het Noordeinde vorig jaar mooi opgeknapt (‘The Royal Make-Over’). Parkeerplaatsen hebben plaatsgemaakt voor bredere trottoirs, die ruimte bieden aan terrassen en flanerend winkelpubliek. Bovendien stelt het koningshuis ’s zomers het paleis en de Koninklijke Stallen open voor publiek, een grote trekpleister.

 

Etalages van winkels en horecazaken op het Noordeinde die recent zijn gesloten. (Foto's: DHC/Winish Chedi)

 

De voornaamste uitdaging voor het Noordeinde zit ’m in het behouden van zijn diverse winkelaanbod (‘branchering’), zegt Van den Oever. Vind maar eens opvolgers voor unieke zaken als antiquair Van Leeuwen en papierspecialist Damen, die vele decennia smoel hebben gegeven aan de straat.

“Samen met de gemeente zijn we actief op zoek naar ondernemingen die in het winkelaanbod passen,” vertelt de biz-voorzitter. Naast karakter moeten zij een verdienmodel hebben. Bij de makelaars dient zich menig ondernemer aan met een concept dat, hoewel sympathiek, niet levensvatbaar is voor het Noordeinde.

Van heinde en verre

“Te veel horeca is niet goed voor onze straat,” denkt Marijke Kretzschmar van de gelijknamige boekhandel. Liever ziet ze bijzondere zaken openen, zoals Damen. “Daarvoor kwamen de klanten van heinde en verre naar het Noordeinde. Dat heeft een koffiezaak niet.”

 

Te veel horeca is niet goed voor onze straat.
Marijke Kretzschmar (eigenaar boekhandel op het Noordeinde)

 

Haar nieuwe buurman, de luxe elektronicazaak HiFi Klubben, heeft dat wél. De stijlvolle geluidsinstallaties lokken een ander publiek naar de winkelstraat, zegt verkoper Dervin Memili. “Onze markt is 25-plus.” Het tekent, samen met de facelift die de straat heeft gekregen, de verjonging van het Noordeinde. “Sinds de verbouwing hangt er een nieuwe vibe in de straat,” aldus Memili.

Hoog verloop op het Noordeinde

Toch liegt het verloop in het winkelgebied (Noordeinde, Hoogstraat, Plaats) er niet om. In vijf jaar tijd is de helft van de panden verwisseld van uitbater – oftewel, 10 procent per jaar. “Dat is een vrij hoog verloop,” zegt Gertjan Slob van trendwatcher Locatus. “Het langjarige gemiddelde dat wij zien is een verloop van ongeveer 7 procent.”

“Sommige vastgoedeigenaren vragen te veel geld per vierkante meter,” zegt Van den Oever. Niettemin boert het gros van de zaken goed, benadrukt hij, terwijl hij de namen opsomt van winkels die een puike decembermaand hebben gedraaid. Het Noordeinde blijft ondernemers trekken, ziet ook Patricia Engelbert van Bevervoorde, de kersverse gebiedsmanager van het Noordeinde (namens de biz). Onlangs opende juwelier Siebels nog een filiaal. “En binnenkort opent Lema Flagshipstore op de Kneuterdijk,” zegt ze. “De eigenaar wil zich aansluiten bij onze biz, omdat hij enthousiast is over het Noordeinde.”

Standaardportret
Bekijk meer van