Coolblue moet New Babylon vooruit helpen

Bij buurman slagerij Dungelmann merken ze al meteen effect.

Door

Door Annerieke Simeone

Alsof ze op een popster stonden te wachten. De jongens voorin de lange rij in winkelcentrum New Babylon hielden het afgelopen zaterdag bijna niet meer. Nadat het lintje was doorgeknipt stoven ze naar binnen. Maar niks popster: op naar de smartphones, hoofdtelefoons en laptops! Een betere opening had de consumentenelektronicawinkel Coolblue zich niet kunnen wensen.

Icon Real Estate, eigenaar van New Babylon, waarschijnlijk ook niet. Het winkelcentrum kampt al maanden met grote leegstand. De kledingwinkels die vier jaar geleden het heropende gebouw naast het centraal station betrokken, kregen maar weinig klanten over de vloer. Icon Real Estate bezon zich op een nieuwe strategie: een ‘full-serviceconcept’ met een nieuwe sportschool, meer horeca en Coolblue als eerste nieuwe trekpleister. Bij buurman slagerij Dungelmann merken ze al meteen effect. Terwijl ze een broodje kroket inpakt, vertelt het meisje achter de counter: “Ja, we zijn blij dat ze er zijn. We hebben afgelopen zaterdag veel meer omzet gedraaid dan normaal.”

Koffiemachine

Gaat Coolblue New Babylon vooruit helpen? Het zou kunnen. Populair is de elektronicawinkel in elk geval wel. Het bedrijf, ooit opgericht door drie studenten, is nu miljoenen waard. De nettowinst van de online retailer groeide volgens het Financieele Dagblad van 3,1 miljoen euro in 2015 naar 8,9 miljoen het jaar erop.

De laatste jaren opent Coolblue ook fysieke winkels. Volgens medeoprichter Pieter Zwart weten klanten vaak al wel welk product ze op het oog hebben, maar willen ze het toch nog even vasthouden of uitproberen. “Ga je voor een nieuwe koffiemachine, dan wil je proeven hoe de koffie smaakt. Ben je op zoek naar een nieuwe hoofdtelefoon, dan wil je toch even horen hoe die in het echt klinkt.”

Maandagmiddag na de opening is het nog steeds aangenaam druk. De winkel in Den Haag is de grootste vestiging van Coolblue tot nu toe, met een oppervlakte van 2600 vierkante meter en meer dan 1250 producten. Nadat een blonde dame je bij de ingang begroet, valt op hoe licht en ruim de locatie is op de begane grond tegenover het Brabants Lederwarenhuis.

Net als bij concurrent MediaMarkt zijn hier zogenaamde productwerelden gecreëerd, bijvoorbeeld voor televisies, keukenapparatuur, witgoed en telefonie. Maar er zijn ook verschillen. Bij Coolblue kun je een nummer trekken, zodat je niet zelf op zoek hoeft naar hulp. Ook vertelt een werknemer in lichtblauw shirtje dat iedereen op elke plek inzetbaar moet zijn. “We moeten dus overal verstand van hebben.” En weet hij: de service die we leveren is beter dan bij MediaMarkt. Als we vragen hoe lang hij hier al werkt, zegt hij verlegen: “Sinds een dag”. 
 

| Foto: PR

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

 

Bekijk meer van