‘Nutsbedrijven vertragen renovatie Noordeinde’

Honderden meters openliggende straat, werkmannen die te vroeg vertrekken, maanden vertraging en miljoenen euro’s omzetschade. Het verloop van de ‘Royal Make-Over’ van het Noordeinde leidt tot zorgen en ergernis bij de ondernemers.

Door

Vóór Prinsjesdag (dinsdag 18 september) zou de renovatie van het Noordeinde achter de rug moeten zijn. Maar nu ziet het ernaar uit dat het laatste deel pas in het eerste kwartaal van volgend jaar gereedkomt. “Stedin en Dunea houden zich niet aan de planning, waardoor alles nu vastloopt tussen de Molenstraat en de Plaats,” stelt Marcella Maltha. Zij is gebiedsmanager van de BIZ Vereniging Winkelgebied Paleis Noordeinde. “Ze komen zaken tegen die niet op de tekeningen staan, maar intussen moet aannemer Wallaard wel doorwerken.”

Als gevolg van die desintegratie ligt niet steeds de beloofde tachtig meter straat open, maar een paar honderd. Er zijn avondploegen toegezegd om de werkzaamheden aan kabels en leidingen te versnellen, maar volgens Maltha stelt die belofte weinig voor.

“Al vroeg in de middag is er vaak niemand meer op de bouwplaats te bekennen. We worden gewoon in het ootje genomen. De gebiedsmanager roept de gemeente dan ook op om meer regie te nemen. Deze vertragingen zijn een structureel probleem bij grote herinrichtingen. Kijk bijvoorbeeld naar het Kerkplein of de Noordwal. En binnenkort staat ook de Frederik Hendriklaan op stapel.”

Dunea

Woordvoerder Michel Helgers van Dunea herkent zich niet in de kritiek. “Wij liepen niet achter, maar juist op aangeven van de ondernemers heeft de gemeente inmiddels besloten dat de straat niet verder opengebroken mag worden zolang andere delen niet gedicht zijn. Dat levert nu vertraging op.”

 

We hebben berekend dat de omzetschade in één maand twee miljoen euro is, net zo groot als het budget voor de hele herinrichting.
Marcella Maltha (gebiedsmanager van BIZ Vereniging Winkelgebied Paleis Noordeinde)

 

Volgens Helgers kan Dunea opschalen om de werkzaamheden versneld af te ronden als de gemeente daartoe opdracht geeft. Franc de Korte van Stedin erkent dat onvoorziene omstandigheden het werk hebben opgehouden, maar zegt dat Stedin nu op schema ligt. “Al merk je door het samenspel van verschillende partijen dat de vertraging nog wel na-ebt.”

Ook De Korte wijst naar de gemeente als opdrachtgever die het samenspel moet orkestreren. De gemeente wijst op haar beurt naar de nutsbedrijven als ‘primair verantwoordelijken’. Maar woordvoerder Nathalie Nuiten van Richard de Mos laat wel weten dat de binnenstadswethouder op zoek is naar pressiemiddelen om vertraging van dergelijke projecten in de toekomst te voorkomen. “We gaan vooraf beter bekijken wat de risico’s zijn.”

Omzetschade

Intussen zien de winkeliers sinds de start van de make-over in januari hun omzetten steeds verder dalen; de werkzaamheden maken het straatbeeld er niet aantrekkelijker op en de toegankelijkheid van het Noordeinde en het omliggende gebied niet beter. “We hebben berekend dat de omzetschade in één maand twee miljoen euro is, net zo groot als het budget voor de hele herinrichting,” aldus Maltha. “En dat geldt alleen nog maar voor het Noordeinde, daar komen de ondernemers in de zijstraten nog bij.”

De compensatieregeling voor omzetverlies is volgens Maltha summier en ingewikkeld. “Het risico komt in feite geheel voor rekening van de ondernemers.” Nuiten zegt hierover: “We willen dat deze regeling beter bereikbaar wordt voor ondernemers wanneer dit echt noodzakelijk is, zodat ze niet door een oerwoud aan vergunningen heen moeten.”

Renovatie Noordeinde gaat in januari verder

De BIZ heeft in samenspraak met de naastgelegen BIZ Hofkwartier voorgesteld een ‘knip’ te zetten in de werkzaamheden. Van 1 oktober tot het einde van het jaar – voor winkeliers de belangrijkste maanden – wordt het opgebroken deel naar verwachting gedicht en pas in januari gaat de renovatie verder.

“Dan komt de moeilijkste fase: het deel naar de Gravenstraat. Tachtig procent van het winkelend publiek komt uit die richting. We willen dan ook dat de straat hier half om half opengaat, zodat het Noordeinde deels toegankelijk blijft. Dat is van groot belang.”

Standaardportret
Bekijk meer van