Bankgebouw voor paleis straks hotel

Het voormalige kantoor van De Nederlandsche Bank op de hoek van het Noordeinde en de Heulstraat, pal voor het koninklijk paleis, wordt eind van dit jaar in gebruik genomen door het Indigo-Royal Palace Hotel.

Door

Door Casper Postmaa

Het is de eerste vestiging van deze Amerikaanse hotelketen in Nederland. Het luxueuze boetiekhotel krijgt 63 kamers. Indigo maakt deel uit van de Intercontinental Hotels Group. Het uit 1884 daterende gebouw is destijds door Gerlof Salm en zijn zoon Abraham ontworpen. Omdat in het agentschap van de bank een deel van de Nederlandse goudvoorraad was ondergebracht, moest het aan hoge veiligheidseisen voldoen. Die geschiedenis zal ook in het hotel zijn af te lezen. In een aantal kamers zullen brandkasten als opbergruimte dienstdoen en ook de verdiepingshoge hoofdkluis blijft bewaard. Andere details, zoals glas-in-loodramen, tralies en natuurstenen tegels, keren eveneens terug in het hotel.

Niet alles verwijst naar het negentiende-eeuwse, neorenaissancegebouw van vader en zoon Salm, want tussen 1925 en 1927 kreeg het bankfiliaal nieuwe gevels in art-decostijl. Architect C.B. Posthumus bracht daarmee het oorspronkelijke bankgebouw en een later aangekocht aangrenzend pand onder één dak. In 1994 trok De Nederlandsche Bank uit het pand, dat daarna in gebruik was als kantoor. De laatste gebruiker was advocaten- en notarissenkantoor Houthoff Buruma. De laatste jaren stond het gebouw leeg.
Het architectenbureau dat de huidige verbouwing uitvoert, Mulderblauw architecten, brengt ook aan de buitenzijde wijzigingen aan. Op het Noordeinde, tegenover het paleis, komt een tweede ingang voor het restaurant en aan de achterzijde verrijst een opbouw van twee verdiepingen.

Het voormalige bankgebouw op de hoek van het Noordeinde en de Heulstraat. Ook het traliewerk in de voorgevel blijft behouden. | Foto: Muriel Janssen

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van