Kritiek op verkoop kapitaal pand aan Omar Munie

De aanstaande ondershandse verkoop van het monumentale pand De Rijnstroom aan tassenontwerper Omar Munie, maakt kritiek los in de gemeenteraad en daarbuiten. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar, maar levert het gebouw op het Noordeinde aan de gemeente, die het doorverkoopt aan Munie.

Door

Volgens bronnen in de vastgoedsector is het onacceptabel dat het kapitale gebouw De Rijnstroom op het Noordeinde wordt gegund aan Omar Munie zonder dat andere partijen een bod hebben kunnen uitbrengen. “Het lijkt erop dat Munie de persoonlijke voorkeur heeft van verantwoordelijk wethouder Wijsmuller,” aldus een zegsman, die niet met naam in de krant wil. Hij vraagt zich ook af of er wel sprake is van een ‘marktconforme verkoopprijs’, zoals de gemeente beweert. Die prijs wordt geheimgehouden.

Munie heeft zich vorige maand met zijn winkel en atelier al ‘antikraak’ in het pand gevestigd. Hij wil dat gaan verbouwen, waarbij er op de bovenverdiepingen appartementen zouden moeten komen.

DHC/Winish Chedi

Dat wekt verbazing bij de VVD-fractie in de gemeenteraad. Die ging ervan uit dat het pand een ‘maatschappelijke bestemming’ zou krijgen. “Ik wil weten wat de stand van zaken is met betrekking tot de aankoop en verkoop van de Rijnstroom,” zegt fractievoorzitter Frans de Graaf. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. De Graaf vraagt zich ook af of het pand recent nog is getaxeerd, dit om te kunnen vaststellen of de verkoopprijs inderdaad marktconform is. Ook wil hij weten of het bestemmingsplan een woonfunctie toelaat. De kadastrale omschrijving vermeldt overigens ‘wonen met bedrijvigheid’.

Omar Munie is teleurgesteld

Omar Munie zelf zegt teleurgesteld te zijn over de kritiek op zijn plannen en afspraken met de gemeente. “Ik vind het jammer dat mensen mijn plannen verdacht maken terwijl ze niet eens weten wat ik precies wil. Ik ben nog bezig en wil iets moois toevoegen aan het Noordeinde. In elk geval wil ik mijn atelier en winkel De Rijnstroom, waar ik nu al zit, houden. Het plan voor de verdere verbouwing is nog niet klaar.”

 

Ik vind het jammer dat mensen mijn plannen verdacht maken terwijl ze niet eens weten wat ik precies wil.
Omar Munie

 

Munie (32) kwam op 9-jarige leeftijd als vluchteling uit Somalië naar Nederland. Hij volgde hier de modevakschool. In 2006 begon hij het tassenlabel ‘Omar Munie’, waarmee hij veel succes oogstte. Munie opende in 2010 zijn ‘flagshipstore’ aan de Coolsingel in Rotterdam. In 2013 verhuisde die naar het Noordeinde; die plek heeft Munie dus recent verruild voor De Rijnstroom. De ontwerper biedt op zijn atelier werkervaringsplaatsen aan aan werklozen, onder wie ook vluchtelingen. Zijn tassen zijn internationaal gewild. Tot de clientèle behoren Oprah Winfrey, Hillary Clinton en ook koningin Máxima.

Standaardportret
Bekijk meer van