De Titaan moet jong talent in de stad houden

De gemeente Den Haag investeert 15 miljoen euro in De Titaan, een bedrijfsverzamelgebouw voor groeiende innovatieve bedrijven, in de Binckhorst.

Door

Niet alleen het woningaanbod in Den Haag is schraal, ook creatieve ondernemers zoeken soms jaren naar een geschikte werkplek. De Binckhorst, dé plek voor start-ups, heeft twee grote creatieve verzamelpanden: BINK36 en de Caballero Fabriek.

Maar die zitten vol en hebben wachtlijsten. Zonde, vindt de gemeente, want jonge, innovatieve bedrijven zorgen voor banen en hebben een aantrekkingskracht op investeerders. ‘De markt pakt dit nog onvoldoende op,’ aldus wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie). Te risicovol, vindt de private sector. Bovendien is zij niet genegen de onderkant van de markt te bedienen, tenzij het om leegstand gaat.

De gemeente heeft daarom zelf de handschoen opgepakt. De komende jaren investeert zij 15 miljoen euro in De Titaan, een bedrijfsverzamelgebouw voor groeiende innovatieve bedrijven, gelegen in de Binckhaven. Het oude magazijn van de Caballero Fabriek heeft een verhuurbare oppervlakte van iets meer dan 11.000 vierkante meter en biedt ruimte aan zo’n 70 bedrijven en ruim 350 arbeidsplaatsen.

 

De markt pakt dit nog onvoldoende op.
Richard de Mos (wethouder economie)

 

Naast werkplekken komen in de centrale vide ook vergaderruimtes, open werkplekken en een café. De kelder krijgt werkplaatsen en opslagruimtes.

De Titaan is stoer

Architectenbureau Braaksma & Roos is gevraagd een renovatieplan te maken, waarbij het bestaande gebouw aan de Saturnusstraat 95 wordt verduurzaamd en vergroot met een extra verdieping. Het ontwerp moet stoer, degelijk en tijdloos worden.

Bij de hoofdingang, die aan het water ligt, komt een groen voorplein met zitjes. Ook nieuw is het wandelpad dat langs het water loopt vanaf de Melkwegstraat, langs de Kompaan Brouwerij tot aan restaurant MaMa Kelly en De Titaan aan de Saturnusstraat.

Na 25 jaar verwacht de gemeente, die De Titaan ook zelf gaat exploiteren, een positief resultaat. Huurder Medux/Harting-Bank zal het pand, dat eigendom is van de gemeente, in september 2019 moeten verlaten. In goed overleg bekijken de partijen naar welke plek deze leverancier van zorghulpmiddelen kan verhuizen.

In oktober 2019 starten de werkzaamheden. De Titaan zal in september 2021 worden opgeleverd.

 

Bekijk meer van