[Video] Pendelbootdienst naar Binckhorst: ‘Wat is nou mooier dan varen naar je werk?’

De Willemsvaart gaat op doordeweekse dagen varen tussen station Hollands Spoor en de Binckhorst. De pendelbootdienst heet Binckvaarten. “We werken op aanvraag, dus moeten mensen die er gebruik van willen maken eerst even bellen of mailen.”

Door

“Er zijn maar weinig wijken waar zoveel gebeurt als in de Binckhorst,” zegt de eigenaar van de Willemsvaart Chris Schram. “Ik zag een gat in de markt.”

Zijn nieuwe pendelbootdienst Binckvaarten is volgens hem een logische stap. Op doordeweekse dagen kan er om 07.30 en 08.30 uur achter station Hollands Spoor worden opgestapt bij de Fijnjekade/Goudriaankade.

 

“De Binckhorst is voor treinreizigers moeilijk te bereiken. Tramrails liggen er niet binnen no-time en bussen staan vaak vast in de file. In een minuut of twaalf ben je varend al bij de Caballero Fabriek.” De pendeldienst stopt bij de Poolsterhaven, Capriole Café, Mama Kelly en Kompaan en de Caballero Fabriek en gaat daarna weer terug. Een enkeltje kost 3,50 euro. Als de Binckvaarten een succes zijn, is het niet uitgesloten dat er ook in de middag wordt gevaren.

“Wij zijn geen bus maar een pendelbootdienst. We werken op aanvraag, dus moeten mensen die er gebruik van willen maken eerst even bellen of mailen. Dat kan zelfs om 06.00 uur op de dag zelf; ik ben vroeg wakker en wat is er nou fijner dan wakker worden op het water,” zegt Schram, die zin heeft in het nieuwe avontuur.

“Het is een leuke extra vaart die wij aanbieden.” Na de laatste vaart wordt er om 10.00 uur nog even aangemeerd bij Paviljoen Kobus aan de Trekvliet voor een bak koffie langs de waterkant. Ondernemer Leo van Ruyven van Paviljoen Kobus vindt het ‘een geweldig idee’. Hij wijst ook op het gratis parkeren in het stukje Laak waar hij zijn zaak runt. “Vanuit hier kan je zo naar de stad varen.”

Willemsvaart groeit 

Schram vervolgt: “Er wordt volop geïnvesteerd in de Binckhorst door ondernemers en de gemeente. Je ziet het groeien en bloeien. Er worden volop mooie woningen neergezet en het wordt alleen maar mooier. Het is vrijwel de enige wijk die nog echt kan groeien in Den Haag.”

 

Je kunt boten van 25 meter neerleggen en die zonder problemen draaien in de gracht.
Chris Schram (eigenaar Willemsvaart)

 

Hij ziet de toekomst voor de Binckvaarten daarom positief in. “Uiteindelijk kun je gaan varen met overdekte boten. Weer of geen weer, dat maakt dan niet uit,” stelt Schram. “Nu we nog geen dakje hebben, varen we alleen in de zomer. Dan is het toch heerlijk om met een krantje in de zon naar je werk te varen of naar een bijeenkomst te gaan?” Voor de Willemsvaart-ondernemer is de Binckhorst al letterlijk de thuishaven.

Poolsterhaven

“Ik stal mijn boten in de Poolsterhaven, dat is ook een van de tussenstops. Vanaf daar loop je zo naar BINK36.”

Op vaargebied zijn er mogelijkheden te over. “De bruggen kunnen open, de gracht is hartstikke breed. Je kunt boten van 25 meter neerleggen en die zonder problemen draaien in de gracht. Wat is nou mooier dan varen naar je werk? Ik wil gewoon laten zien dat het kan. Er zijn havens, aanlegplaatsen en er is water genoeg,” aldus Schram.

Binckvaarten, door de week om 07.30 en 08.30 uur, van de Fijnjekade/Goudriaankade (achter station HS) naar de Binckhorst. Meer informatie of reserveren: bel 06-198 532 80 of mail naar info@willemsvaart.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van