Politie verhuist naar Binckhorst

Het Haagse politiekorps verruilt in 2023 zijn hoofdbureau in de Archipelbuurt voor een nieuw gebouw in de Binckhorst. Dat is afgesproken met de gemeente Den Haag. 

Door

Het Haagse politiekorps verruilt in 2023 zijn hoofdbureau in de Archipelbuurt voor een nieuw gebouw in de Binckhorst. Dat is afgesproken met de gemeente Den Haag. De ‘politie-eenheid Den Haag’ en de gemeente hebben dat donderdag bekendgemaakt; er is een intentieovereenkomst getekend. Dat de politie weg wil van de Burg. Patijnlaan onthulde Den Haag Centraal afgelopen zomer al.

Nu zijn er meer details bekend, bijvoorbeeld over de nieuwe locatie. De politie wil een groot, nieuw complex laten bouwen op een stuk grond ‘dat ligt ingeklemd tussen de Supernovaweg, de Wegastraat en de Pegasusstraat’. Dat is een terrein aan de rand van de Binckhorst.

Volgens de politie zijn de huidige panden aan de Patijnlaan en het Alexanderveld verouderd. “Ze zijn zowel in technisch als in functioneel opzicht zo verouderd, dat ze niet meer voldoen,” zegt Marcel Jansen, hoofd bedrijfsvoering van de politie-eenheid Den Haag. “Met het nieuwe hoofdbureau krijgen we een goed, toekomstbestendig pand dat past bij de politie van deze tijd en aansluit bij de manier waarop de politie nu en in de toekomst werkt.”

Volgens de politie is een renovatie van het oude hoofdbureau duur en ingewikkeld. Daarom zou nieuwbouw ‘op de lange termijn’ goedkoper zijn. De huidige kantoren stammen uit de periode 1955-1980.

Politie en Recherche

In het toekomstige hoofdbureau worden onder meer de korpsleiding en -staf, de Dienst Regionale Informatie Organisatie en de Dienst Regionale Recherche  gehuisvest.

In totaal komen er circa 1900 fte te werken. Zodra de politie-eenheid Den Haag het nieuwe gebouw in gebruik neemt, worden vier panden overbodig: het huidige hoofdbureau en panden aan de Elisabethhof in Leiderdorp, de Parkweg in Voorburg en de Overgoo in Leidschendam. Deze panden worden afgestoten.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) is positief over de plannen van de politie. “Het is prachtig dat de politie kiest voor de Binckhorst. Het nieuwe hoofdbureau past uitstekend in de ontwikkelingen van de Binckhorst. Het zorgt voor diversiteit in het gebied. Zo werken we gestaag door aan de ontwikkeling van een nieuw woon-werk-gebied in het centrum van Den Haag,” zegt hij. De omvangrijke locatie aan en rond de Patijnlaan komt waarschijnlijk beschikbaar voor woningbouw.

Standaardportret
Bekijk meer van