Apollo 14 voor start-ups met maatschappelijke impact

In de Binckhaven wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw bedrijfsverzamelpand: Apollo 14. Vanaf 1 mei biedt het onderdak aan start-ups die zich inzetten voor een betere wereld.

Door

Het was ooit het expeditiecentrum van KPN: bijgebouw nummer 10. Nu blinken er op het pand aan de Saturnusstraat grote letters en cijfers: Apollo 14. Het is het nieuwste bedrijfsverzamelgebouw in de Binckhaven.

Eigenaar is het vastgoedbedrijf Borghese Real Estate. De helft van de 4000 beschikbare vierkante meters is verhuurd aan het groeiende technologie- en programmeerbedrijf Q42, de andere helft wordt door de gemeente gehuurd en vervolgens verhuurd aan start-ups en scale-ups, die al iets langer bezig zijn.

Sander te Selle, projectleider vanuit de gemeente: “Het begon met creatieve bedrijven die zich vestigden in de Binckhorst. Maar de Caballero Fabriek en BINK36 zitten nu vol.” Voor Apollo 14 heeft de gemeente echter een specifieke doelgroep in gedachten: start-ups en scale-ups uit ‘impact economy’, oftewel innovatieve ondernemers die zich met technologische en sociale vernieuwingen inzetten voor een betere wereld. Advocaten en accountants komen er hier dus niet in.

En er lijkt behoefte aan te zijn onder de doelgroep: 35 procent van het pand is inmiddels verhuurd, vanaf 1 mei kunnen huurders erin. Projectmanager Fransje de Gelder loopt trots rond: “Alle units aan de straatkant zijn al weg.”

Apollo 14 van buiten.

DHC/Winish Chedi

Ze wijst naar buiten, de grote centrale van bouwbedrijf BAM valt direct in het oog. “Ik vind dit een mooi uitzicht, passend bij dit gebied: de fabriekspanden en daarachter de skyline van Den Haag.” Aan het eind van het jaar moet 80 procent van de ruimtes vol zijn. Een unit is beschikbaar vanaf 325 euro per maand (voor bijna 19 vierkante meter), een flexplek heb je voor 160 euro per maand.

Niche

Er zijn 22 flexplekken beschikbaar en de gemeente zelf, Startup Delta en Startup in Residence krijgen ook een onderkomen in het pand. Alle betrokken instanties bij elkaar brengen helpt, denken de partijen zelf. De kersverse ondernemers hoeven nu niet meer naar het stadhuis, maar kunnen voor advies direct aankloppen bij collega’s. De Gelder: “We zitten in een niche. Het is een uitdaging om precies de bedrijven te vinden die we hier willen hebben.”

Het gebouw heeft vier verdiepingen. De begane grond is een ontmoetingsruimte waar op dit moment Caja van Caja’s Soepkokerij haar spullen inpakt. “In principe komt er geen catering, maar we proberen hier wel dit soort dingen op te zetten,” vertelt De Gelder. Caja komt elke vrijdagmiddag soep verkopen. Op de eerste verdieping bevinden zich een openbare presentatieruimte, de flexplekken en een groot terras. Voor Q42 is het een van de redenen om naar Apollo 14 te komen. Een kantoor met buitenruimte is lastig te vinden, zegt Te Selle.

Huurders in Apollo 14

De bovenste twee verdiepingen zijn voor de huurders, elke verdieping is herkenbaar aan een kleur. De bouwvakkers zingen en fluiten, terwijl ze de laatste hand leggen aan de units op de derde (gele) verdieping. Op elke verdieping is een pantry met koffieautomaten. Op de bovenste (blauwe) verdieping krijgt huurder Giovanni Pazienza (VanPaz) zijn kantoor. Hij lacht: “Blauw is mijn favoriete kleur!”

 

Het is een uitdaging om precies de bedrijven te vinden die we hier willen hebben.
Fransje de Gelder (projectmanager)

 

Hij ziet toegevoegde waarde in de samenkomst van verschillende bedrijven. “Hier wordt een community opgebouwd en daar wil ik deel van uitmaken”, zegt hij. Bijkomend voordeel: van elkaar weten wat je doet en elkaar verder helpen. Belangrijk voor zijn bedrijf, dat onderzoek vanuit de wetenschap koppelt aan de markt en bedrijven helpt succesvol te worden. VanPaz is gespecialiseerd in robotica, data gedreven innovaties en gezondheid.

Het pand aan de Saturnusstraat valt nu nog niet zo op. Maar dat gaat veranderen. Een street artist maakt een ontwerp voor een grote tekening op de gevel. “Apollo 14 moet een hotspot voor start-ups worden, maar dan moeten we nog wel een beetje af van die KPN-kantoorlook van dit gebouw,” lacht Te Selle.

Apollo 14, open vanaf 1 mei (officiële opening 17 mei), Saturnusstraat 14. Meer informatie: www.apollo14.nl

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van