Burgemeesters grote steden op Prinsjesdag: ‘G4’ is een merk (foto’s)

Zoals (bijna) elk jaar kwamen de burgemeesters van de vier grote steden, de ‘G4’ in het jargon, op Prinsjesdag samen in de brasserie van het Mauritshuis, die direct aan de route van rijtoer ligt.

Door

De Utrechtse burgemeester Jan van Zaanen droeg het voorzitterschap van het samenwerkingsverband over aan zijn collega Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. “De samenwerking is uniek en maakt ons sterk,” aldus Van Zaanen. De Utrechtse burgemeester bedankte de andere nog voor de steun die hij kreeg van de andere steden na de terroristische aanslag op 18 maart in zijn stad.

Aboutaleb nam de (gigantische) voorzittershamer over. Hij noemde de G4 ‘een merk’. “We hebben bij de onderhandelaars van de kabinetsformatie aan tafel gezeten, om onze problemen te bespreken. Het is goed dat we een gezamenlijke agenda hebben,” aldus de Rotterdamse burgemeester. Aboutaleb ziet het bevorderen van de energietransitie en de bestrijding van de drugseconomie als grote thema’s voor de komende jaren.

Zwaaimoment Prinsjesdag

De Haagse wethouders Boudewijn Revis (VVD, ruimtelijke ordening), Kavita Parbhudayal (VVD, zorg) en Robert van Asten (D66, mobiliteit) toonden zich gematigd positief over de begroting. Parbhudayal wees onder meer op de één miljard euro die de gemeenten de komende jaren extra krijgen van het rijk voor de jeugdzorg. Daarvan krijgt Den Haag 47 miljoen euro.

Bij de terugkeer van de Glazen Koets met de koning en de koningin van het Binnenhof richting Noordeinde, stelden de vier burgemeesters – naast Van Zaanen en Aboutaleb dus ook Femke Halsema en Pauline Krikke – zich op langs de route voor het ‘zwaaimoment’. Ze werden vriendelijk toegeknikt vanuit de koets.

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

Standaardportret
Bekijk meer van