Drie festiviteiten in binnenstad: Prinsjesfestival, Monumentendag en Historisch Festijn (foto’s)

De Haagse binnenstad was zaterdag één, groot festivalterrein. Prinsjesfestival, Open Monumentendag en Historisch Festijn plus het goede weer versterkten elkaar. Een impressie van fotograaf Robert van Stuijvenberg.

Door

Het Prinsjesfestival begon al vroeg met een ontbijt aan de ‘oevers’ van de Hofvijver. Uitwijken naar de Passage was niet nodig, want de zon scheen overvloedig. Later op de dag trok het festival zoals altijd veel mensen met zijn show van nieuw ontworpen hoeden op het Plein. Er ging een ‘stroll’, een wandeling voor iedereen, mits het gedekt hoofd, aan vooraf.

Tegelijk zorgden ridders en jonkvrouwen op het Binnenhof en het Lange Voorhout voor een spektakel dat herinnerde aan de tijd dat Den Haag rond het Binnenhof uitgroeide tot de hoofdstad van het graafschap Holland.

 

Foto’s: Robert van Stuijvenberg

 

Dit rondreizende Hollands Historisch Festijn van de Stichting Historie KS uit Santpoort was speciaal naar dit weekeinde verplaatst om van de overige activiteiten te kunnen profiteren. Ook zondag waren de ‘middeleeuwers’ er nog.

Nog even gauw binnenkijken op Binnenhof

En dan was het zaterdag en zondag ook nog eens Open Monumentendag. Velen maakten van de kans gebruik het Binnenhof, inclusief de exclusieve Trêveszaal van de ministerraad te bezoeken, nu het nog kon. Ook trokken er zaterdag nog orgelliefhebbers van kerk naar kerk (en de Gotische Zaal) in het kader van de Nationale Orgeldag.

Tussen dit alles door verschenen nog militaire verbanden op straat in het kader van de voorbereiding op Prinsjesdag. Zaterdag gaven ruiters van de Koninklijke Marechaussee een oefenshow ten beste op het Lange Voorhout.

Zondagmorgen trok de hele stoet van de rijtoer al door de binnenstad in het kader van de generale repetitie voor dinsdag.

Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan eens een kijkje op onze Instagrampagina

Standaardportret
Bekijk meer van