Prinsjesfestival: meer dan alleen hoedjes en paarden
Prinsjesdag staat voor de deur. Al voor de zevende keer wordt de derde dinsdag in Den Haag voorafgegaan door het Prinsjesfestival, dat dit jaar gezelschap krijgt van nog meer spektakel.
De hoedjes en de paarden zijn eigenlijk bijzaak. De democratie, daar gaat het om op Prinsjesdag. Te vaak wordt die als vanzelfsprekend ervaren. In dat opzicht deden ‘we’ in Den Haag eigenlijk veel te weinig met dat ‘feest van democratie’, vonden communicatiedeskundige Gert Jan Verhoog en anderen.
Zo ontstond ruim zeven jaar geleden het idee een festival rond de derde dinsdag te bouwen. “Met activiteiten die licht werpen op de betekenis en de werking van onze democratische rechtsstaat,” vertelt Verhoog. “We zijn met een heleboel vrijwilligers en organisaties aan de slag gegaan en inmiddels is het een traditie. Vanaf donderdag 12 september vieren we alweer het zevende Prinsjesfestival.”
Gelijke kansen voor mannen en vrouwen?
Elk jaar is er een ‘gastprovincie’ (nu: Zuid-Holland) en is er een thema. Verhoog: “Prinsjesfestival 2019 staat in het teken van het vrouwenkiesrecht dat september een eeuw geleden tot stand kwam. Het festivalthema is: ‘Gezocht: volksvertegenwoordiger (v/m) Gelijke kansen na honderd jaar algemeen kiesrecht?’. In tal van activiteiten komt dit thema terug, zoals in PrinsjesRede, PrinsjesFilm, PrinsjesBelang, PrinsjesDebat, PrinsjesKind en natuurlijk ook de PrinsjesHatwalk, zaterdag.”
We hebben best veel vrouwelijke ministers en Kamerleden. Het gaat toch redelijk goed met dat m/v? “Nou,” relativeert Gerdi Verbeet, voorzitter van het comité van aanbeveling van het festival, “het aantal vrouwelijke volksvertegenwoordigers neemt de laatste jaren af. Toen ik zelf lid was van de Tweede Kamer hadden we 64 vrouwen, nu 54. Mijn eigen partij leverde daar een flinke bijdrage aan omdat op de PvdA-lijst vrouwen en mannen om en om staan. Ik ben pas tevreden als kabinet en parlement even divers zijn als de samenleving.” Dat zou betekenen dat ze voor ongeveer de helft uit vrouwen zouden moeten bestaan.
En dan toch de hoedjes
Zaterdag richt het festival zich het Binnenhof bij uitstek op een breed publiek, met onder andere het PrinsjesOntbijt (wel opgeven) aan de Hofvijver of in de Passage (bij slecht weer), met stoer militair ceremonieel van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout, de PrinsjesMarkt en populaire PrinsjesHatwalk (hoedenshow) op het Plein en met de Prinsjes Hat Stroll, een wandeling voor iedereen maar wel met gedekt hoofd. De Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie van het land, houdt deze dag open huis in zijn gebouw aan het Korte Voorhout.
Monumenten en ridders op het Prinsjesfestival
Twee andere evenementen sluiten zich dit jaar als het ware bij het Prinsjesfestival aan. Zaterdag is het ook Open Monumentendag. Tientallen bijzondere gebouwen zijn weer opengesteld. Het hele overzicht is te vinden in een programmaboekje dat is te verkrijgen bij ‘The Hague Info Store’ (VVV) in de Centrale Bibliotheek. Ook is het mogelijk de OMD Den Haag-app uit de Appstore of Google Play store te downloaden.
Er is dit jaar ook een varend monumenten te bezoeken: museumschip Hendrina Johanna uit 1905. Het ligt in de historische binnenhaven aan de Bierkade bij de Wagenbrug. Het tweede ‘andere’ evenement is het Hollands Historisch Festijn, dat zaterdag en zondag de Middeleeuwen tot leven brengt. Er wordt onder meer een ridderkampement opgeslagen op de Lange Vijverberg. Op het Lange Voorhout zal een steekspel plaatsvinden.
Meer informatie: www.prinsjesfestival.nl, www.denhaag.com en www.hollandshistorischfestijn.nl