David van Dam wint opnieuw PrinsjesFotoPrijs

Fotograaf David van Dam wint alweer de Prinsjesfotoprijs; Jozias van Aartsen krijgt de prijs voor de meest democratische politicus en de Prinsjesboekenprijs gaat naar de biograaf van Thorbecke.

Door

De jaarlijkse prijzen van het Prinsjesfestival zijn weer ‘gevallen’. Die voor de – populair gezegd – meest democratische politicus ging naar oud-burgemeester Jozias van Aartsen. Verder werd de beste politieke foto alweer gemaakt door David van Dam. En historicus Remieg Aerts kreeg de Prinsjesboekenprijs voor zijn vuistdikke biografie ‘Thorbecke wil het’.

Een jury van het Prinsjesfestival bestaande uit Frans Weisglas, Anne Bos en Kees Boonman kende de Prinsjesprijs 2018 toe aan Jozias van Aartsen. De reden hiervoor is dat zijn ‘optreden en handelen van bijzondere betekenis zijn geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland’.

Zo staat in het juryrapport: ‘Jozias van Aartsen stelt zijn werkzame leven ten dienste van de publieke zaak. Als democraat en regent in de beste zin van het woord dient hij nu meer dan veertig jaar de res publica. Gedurende een uitzonderlijke ambtelijke, bestuurlijk en politieke loopbaan heeft hij zich immer vrij en onverveerd opgesteld’.

Foto: Roel Wijnants

‘Hij ging in verzet tegen de bedreiging van democratische en rechtstatelijke principes (…). Van Aartsen is dan ook rechtstatelijk in hart en nieren. Dat deed hij zo nodig dwars tegen de heersende wind in. Wars van de waan van de dag in politiek en media is hij een comeback kid gebleken in politiek en bestuur. Taai en gezaghebbend met een rechte rug. Verder is hij om de duvel niet bang voor het publieke debat, dualisme en directe democratie’.

Deze toekenning is te beschouwen als een duidelijk geluid tegen de kritiek die ‘nieuw-rechts’ en de Telegraaf de afgelopen jaren hebben gespuid. Zo zou Van Aartsen te ‘soft’ zijn geweest ten aanzien van radicaliserende moslims. Ook zou hij te veel de samenwerking hebben gezocht.

Fotoprijs Prinsjesfestival voor opname Hennis

Persfotograaf David van Dam, die vorig jaar de Prinsjesfotoprijs won met zijn opname van de Turkse minister Kaya die in Rotterdam werd staande gehouden, won nu weer. Dit keer met een foto uit oktober vorig jaar van de net afgetreden minister van Defensie Jeanine Hennis, die terugkeert op het ministerie aan het Plein.

De defensiestaf heeft daar voor haar een erehaag gevormd. Volgens juryvoorzitter Bert Verhoeff speelde bij de bekroning sterk mee dat Van Dam op deze bijzondere plek een foto wist te maken. Van Dam vertelde bij de prijsuitreiking dat hij kort nadat hij had afgedrukt door de marechaussee werd verwijderd.

Deze foto en de andere genomineerde platen zijn tot en met 29 september te zien in het Atrium van het stadhuis.

Prometheus

Foto: Prometheus

De Prinsjesboekenprijs is donderdag toegekend aan hoogleraar Remieg Aerts voor zijn biografie van Thorbecke. Met ‘Thorbecke wil het’ geeft hij een fraai overzicht van het leven van deze toegewijde familieman en briljante geleerde.

Hij herzag in 18148 de Grondwet en leidde met vaste hand een kabinet. Dat deed hij dwars tegen de tegenwerking van de conservatieve elite en de halsstarrige koning Willem III in.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van