Een festival om de democratie te vieren

Het thema van de zesde editie van het Prinsjesfestival, dat in Den Haag wordt gehouden rond de derde dinsdag van september, is Democratie – Van ons! Voor ons! Door ons?!

Door

Democratie – Van ons! Voor ons! Door ons?! Dat is het thema van de zesde editie van het Prinsjesfestival, dat in Den Haag wordt gehouden rond de derde dinsdag van september.

Het programma is donderdag (28 juni) bekendgemaakt door Gert Jan Verhoog, voorzitter van de organiserende stichting en de Gelderse commissaris van de koning Clemens Cornielje. Gelderland is dit jaar de provincie die zich in Den Haag presenteert. Het festival duurt van donderdag 13 tot en met dinsdag 18 september (Prinsjesdag).

Er zijn nieuwe evenementen zoals een Prinsjesontbijt op de Lange Vijverberg en een ‘battle’ tussen twaalf burgmeesters uit twaalf provincies die allen een les democratisch burgerschap geven voor middelbare scholieren. Daarnaast blijven er de ‘vaste waarden’, zoals het Prinsjescabaret (met Pieter Derks), de Prinsjes-hatwalk op het Plein, de Prinsjesmarkt, ook op het Plein en nog veel meer.

 

 

Met het festival willen we nader licht werpen op de betekenis en de werking van de democratie.
Gert Jan Verhoog (voorzitter van de organiserende stichting)

 

Het thema is een soort tegenhanger van wat Nederland in 1713 bij de Vrede van Utrecht te horen kreeg van de Fransen: “We onderhandelen óver u, bíj u, zónder u.” Hier gaat het juist wel om onze deelname, legt Gert Jan Verhoog uit.

“De democratie is ván ons en is er vóór ons. Maar doen we ook nog echt mee, of kijken we alleen toe? Vandaar dat ‘door ons’ met een vraagteken en een uitroepteken. Daarom hebben we zes jaar geleden met een aantal initiatiefnemers gezegd: de democratie verdient een feest. Het belangrijkste feest is natuurlijk Prinsjesdag zelf, met zijn militaire ceremonieel en de Troonrede. Met het festival willen we nader licht werpen op de betekenis en de werking van de democratie.”

Een beweging

Verhoog roemt de betrokkenheid en inzet van Haagse organisaties, als ProDemos, ROC Mondriaan en Diligentia, en van zo’n 150 vrijwilligers. “Zonder al die belangeloze inzet zou het volstrekt onmogelijk zijn om dit festival te organiseren. Ik heb het daarom wel eens over een beweging. Het festival is ook een soort burgerinitiatief. Velen voelen zich betrokken bij de thema’s waar het om draait en bij Den Haag als centrum van onze democratie.”

Bij het begin, zes jaar geleden, is meteen vastgesteld dat het niet alleen om Den Haag draait. Verhoog: “Het gaat over de stad én het land. Daarom is elk jaar een andere provincie medeorganisator. Dit jaar is dat Gelderland. De provincie presenteert in Den Haag projecten op het gebied van voedsel, gezondheid en sport. Daar is onder meer de Wageningen Universiteit bij betrokken.”

Meer informatie: www.prinsjesfestival.nl
Den Haag Centraal is mediapartner van het Prinsjesfestival.

Standaardportret
Bekijk meer van