Bestuursrel KABK: toezegging aan studenten, maar onrust duurt voort

De studentenraad van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) wordt voortaan meer bij beleidskwesties betrokken.

Door

Die toezegging hebben het college van bestuur van de Hogeschool der Kunsten en de raad van toezicht maandag gedaan. Daarmee is een bezetting van de KABK aan de Prinsessegracht afgewend. “We voelen ons gehoord,” zegt student Pelle Schilling, “maar we zijn er nog niet.”

Op de academie ontstond vorige week grote onrust toen bekend werd dat bestuurder Huug de Deugd directeur Ranti Tjan wil ontslaan. Tussen hem en Tjan is een conflict ontstaan over de wijze waarop de KABK en de hogeschool, waarvan de academie samen met het Koninklijk Conservatorium deel uitmaakt, worden bestuur. Het college van bestuur bestaat uit één man, De Deugd. Tjan vindt dat uit het oogpunt van governance onwenselijk. De studenten vinden dat ook.

De afgelopen jaren heeft zich een aantal affaires rond grensoverschrijdend gedrag afgespeeld op de academie, tevens zijn er veel directiewisselingen geweest. Met de komst van Tjan, voorheen onder meer directeur van Museum Gouda, leek er een nieuwe wind te waaien.

Open brief over situatie op KABK

De studenten, die vorige week nog de terugkeer van de geschorste Tjan eisten en dreigden met een bezetting, lijken nu te hebben ingebonden. “Het gaat niet zozeer om personen, maar om het serieus nemen van de studenten,” zegt Schilling.

Intussen heeft ook een deel van de staf van de academie zich in het debat gemengd. In een ‘open brief aan de KABK-gemeenschap’, die door zeventien personen is ondertekend, nemen zij afstand van Tjan en spreken zij hun steun uit voor het bestuur. Volgens de briefschrijvers is het juist Tjan die zorgt voor ‘een onveilige werkomgeving’ en voor ‘verdeeldheid’ en heeft hij zich schuldig gemaakt aan ‘machtsmisbruik’. Zij willen niet langer met hem samenwerken. Uit reacties op Instagram blijkt dat niet de hele staf achter deze brief staat.

Ook de studentenraad niet. Schilling: “Het is een rare brief, die ook voorbijgaat aan de onwenselijke constructie van een college van bestuur dat bestaat uit één man.”

 

Botheid en tunnelvisie strijden hier om voorrang
Abe van der Werff (oud-staflid van de KABK)

 

Oud-staflid van de KABK Abe van der Werff heeft geen goed woord over voor het optreden van De Deugd en de raad van toezicht. ‘De schorsing van Ranti Tjan leert dat de voorzitter van het eenhoofdige college niet op zijn taak is berekend. Het is een daad van stupide kortzichtigheid. Hij blijkt als voorzitter geen besef te hebben van het kunstonderwijs en de relatie tot de kunstpraktijk […]. Botheid en tunnelvisie strijden hier om voorrang. Wat een ellende veroorzaakt hij. Deze losgeslagen beer moet zo gauw mogelijk terug in zijn kooi,’ schrijft hij in een brief aan de raad van toezicht. Maar die staat vooralsnog achter De Deugd en diens voornemen om Tjan te ontslaan.

Bestuurder Huug de Deugd en Ranti Tjan hebben niet gereageerd op vragen van deze krant.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 06 april 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van