Den Haag blijft Indonesische restaurants trouw
Den Haag hoeft het gelukkig nog lang niet te doen zonder Indonesische restaurants. Veel grote namen vielen al om, maar werden weer opgeraapt of vervangen door ondernemers met passie en geld. Zelfs Toko Toet (1958) gaat binnenkort weer open.
Van de meeste restaurants hoor of lees je weinig als ze stoppen of een (her)start beleven. Hoe anders is dat met Indonesische zaken. Dan gaat er een scheut van pijn of opluchting door het hart van Den Haag, de weduwe van Indië. En huilen zelfs de mensen die er niet kwamen of niet weten dat je rijst met een lepel eet! De bevolking blijkt door dat koloniale verleden in de Oost nog altijd erg nasi-minded. De kleurrijke Indonesische keuken met witte of gebakken rijst en bami is wereldberoemd vanwege de volle, intense smaken dankzij het gebruik van verse kruiden en specerijen. Eeuwenlang beïnvloed door China, Spanje, Portugal en Nederland (‘de rijsttafel’).
Nadat al lang geleden namen als restaurant Bali, Kantjil, Sarinah, Raden Mas, Raden Ajoe en Tjandi Baru verdwenen, sneuvelde in 2016 – na 94 jaar – Tampat Senang (Laan van Meerdervoort), het eerste Indische restaurant in Nederland. Recenter vielen Garoeda (Kneuterdijk) en The Raffles (Javastraat) om. Garoeda beleefde dankzij grote investeerders een succesvolle herstart als Garuda by Ron Gastrobar Indonesia: ‘jong, hip en trendy. Een Indonesisch restaurant in fusion style.’
Laatste slachtoffer was in één keer het trio restaurants Soeboer (Brouwersgracht), warung Soeboer (Piet Heinstraat) en Toko Toet (Beeklaan). Die groep ging failliet, maar vrienden van de vlak daarvoor overleden eigenaar schoten te hulp. De twee Soeboer-zaken zijn inmiddels weer open ‘en draaien erg goed’, meldt Jeroen van Tilburg, werkzaam voor de nieuwe eigenaars. “Het is goed druk en de reacties van de oude én nieuwe klanten zijn geweldig. Men heeft Soeboer echt gemist.”
Ook premier Mark Rutte weet er zijn oude plekje weer te vinden. Soeboer is weer terug naar de authentieke smaken. Er is ook goed nieuws over Toko Toet. Van Tilburg: “Zodra daar de verbouwing klaar is, gaat ook Toko Toet weer open. Zonder aankondiging, geruisloos, net zoals hier gebeurde.”
Seinpost Indonesia
Er zijn in het centrum en in de wijken nog best veel leuke Indonesische eetadressen, al dan niet met een huiskamersfeer, zoals Bogor, De Poentjak , Keraton Damai, Istana, Si-pentje, Kopi Kopi, Depot Podjok, Sayang, Bumbu Jawa, Sawa, De Javaan, Toko Frederik en Poesaka-Malacca. Relatieve nieuwkomer Warung Padang Lapek in de Schoolstraat moest onlangs zelfs naar de overkant verhuizen omdat ze meer zitplaatsen nodig hadden.
Te midden van de wegvallers en opkomers valt vooral de ‘uitbreidingsdrift’ op van Seinpost Indonesia, een naam die inmiddels slaat op drie restaurants: de eerste in Zoetermeer, de tweede aan de Zeekant in Scheveningen en de derde in de 2e Sweelinckstraat (ex-Didong) in Duinoord.
Indonesische restaurants
Maar het avontuur begon in Zoetermeer, vertelt geboren Hagenaar Glenn van Leeuwen (59), die daar destijds met zijn vrouw Anneke naartoe verhuisde.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
“Wij zijn al 45 jaar samen en doen ook alles samen. We zijn inmiddels dertig jaar actief in de horeca en kozen vijftien jaar geleden voor het Indonesische gebeuren. Daar liggen via mijn vader ook mijn roots. Indonesisch is onze richting. En wij willen graag ons steentje bijdragen om de Indonesische keuken te behouden.” Waarvan Anneke en hij zelf ook geen dag genoeg krijgen. “Bij Seinpost proberen we authentiek en met verse ingrediënten te koken, we hebben ook alleen maar Indonesische koks. De ‘moderne twist’ op onze website slaat op de moderne inrichting, niet op het eten. Daarin doen we geen concessies.”
Seinpost, ooit een sterrenrestaurant, ligt in Scheveningen op een ‘unieke locatie met uitzicht op zee’. “Sinds 2018 zijn wij de trotse eigenaren van dit mooie pand,” laat de ondernemer weten. En met alle drie de zaken gaat het prima. “Daar hebben we zeker geen spijt van. Ons publiek is heel divers. In Scheveningen komt van alles, ook veel toeristen. Zweden, Denen, Canadezen. En in de 2e Sweelinckstraat komen veel expats, opvallend veel Duitsers.”
The Raffles
Bijna had het ondernemende echtpaar Van Leeuwen ook The Raffles overgenomen, ‘maar het pand bleek een te grote investering’, drukt Glenn zich voorzichtig uit over de slechte staat van het gebouw. “We hebben financieel alles in eigen hand. Concrete plannen hebben we nog niet, maar je weet het maar nooit. We lopen er niet voor weg.”
Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 30 maart 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.