Gin & Rum Festival in Grote Kerk: proevend en luisterend leren drinken

Er mag weer gedronken worden in de Grote Kerk! Na de verschillende bier-, wijn- en whiskyfestivals staan op zaterdag 15 april gin en rum op het menu bij de tweede Haagse editie van het Gin & Rum Festival.

Door

“Veel mensen denken bij gin aan tonic en vervolgens ‘bleh bitter’, totdat ik ze wat laat proeven. Er is zoveel meer! Zelfs als niet-liefhebber kun je hier je weg vinden.” Trudy Kwik, organisator van het tweede Haagse Gin & Rum Festival in de Grote Kerk, weet waar ze het over heeft. Zelf raakte ze verslingerd aan gin doordat ze voor haar werk veel reisde en met haar Engelse collega’s na een dag hard werken graag een frisse gin-tonic meedronk. In de jaren die volgden, ontdekte ze steeds meer bijzondere soorten en smaken.

Kwik is ook de oprichter van de bekende Rrrollend Foodtruck Festivals. Na diverse succesvolle edities was het tijd voor iets nieuws. Samen met haar compagnon Rick van Bezooijen, die eigenaar is van slijterijketen Una Más, organiseerde ze een festival dat volledig in het teken staat van gin en rum. Opnieuw een reizend festival dat steeds weer in een andere stad neerstrijkt. Ieder jaar is de aftrap in Den Haag in de Grote Kerk.

In de kerk kunnen bezoekers op zaterdag 15 april ruim honderd soorten gins en rums proeven. Bevalt er een? Dan kunnen zij een cocktail laten samenstellen. Bij de entreeprijs zit zowel een proef- als een cocktailglas inbegrepen. Met het kleine proefglaasje kun je onbeperkt proeven. Bij iedere gin komt een verhaal over de oorsprong en de bereidingswijze, maar kunnen ook smaakcombinaties worden gegeven. Alle ginhuizen brengen hun eigen tonic mee, een die voor hen het beste samengaat met hun eigen brouwsel. Een goede bodem kan worden gelegd bij de aanwezige foodtrucks, waar je onder meer hamburgers, saté en nacho’s kunt bestellen.

Jenever

Gin stamt af van onze eigen Hollandse jenever, maar werd als ‘gin’ hét drankje van Engeland. Inmiddels is het aantal ginhuizen in Nederland enorm gegroeid en kan men tijdens het festival dus genoeg gin van eigen bodem proeven. “Maar daarnaast bieden we ook gins uit Japan, Australië en zelfs Indonesia aan,” aldus Trudy Kwik. Een aanrader van dichtbij is volgens de organisator toch wel de gin van Goeie Mie, een Leidse biologische gin, met een knipoog naar het verhaal van ‘de Leidse Gifmengster’. “Deze dames vertellen op een manier alsof ze op dat moment nog in de potten staan te draaien. Maar ook de smaak en het verhaal van Bobby’s gin uit Schiedam zijn prachtig.”

Wil je echt de diepte in, dan kan je tijdens het festival deelnemen aan een workshop. Hiervoor moet je een aparte entreekaart à € 15,50 kopen. “Een workshop duurt één à anderhalf uur en wordt verzorgd door een specifiek huis. Zij kunnen de deelnemers bijvoorbeeld de verschillen laten proeven tussen gin en allerhande ingrediënten die je ermee kan mixen. Bijvoorbeeld waardoor een gin lekkerder smaakt met sinaasappel en bosbossen dan met kruidnagel en peperkorrels. Lang niet iedere gin is geschikt voor ieder ingrediënt.”

Silent disco op het Gin & Rum Festival

Er is ook livemuziek, onder andere van het Wouter Kiers trio; Kiers is de saxofonist van de band Blood Sweat & Kiers. Kwik: “Maar mensen willen met elkaar praten, de verhalen horen van de verschillende huizen, dus de muziek zal dus net overstemmen. Losgaan kan wel bij de silent disco, die zien we ieder jaar vanaf een uur of vijf helemaal vol staan.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Silent disco op het Gin & Rum Festival. (PR)

Voor wat meer rust kun je ook een spelletje spelen, van een bordspel tot levensgroot Jenga of lekker sjoelen. En natuurlijk met je ‘drankneus’ op de foto in een photo booth.

Gin & Rum Festival, zaterdag 15 april, 15.00 tot 22.00 uur, Grote Kerk. Entreekaarten (25 euro) zijn inclusief een proefglaasje en een cocktailglas voor het onbeperkt proeven van gin en/of rum. Meer informatie: www.ginenrumfestival.nl 

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 06 april 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van