Patrick van Aller wil groeien: liefst nog drie zaken rond Laan van Meerdervoort

Patrick van Aller weet dat hij alleen kan groeien als hij zijn handen vrij heeft. Daarom richtte de restaurateur de Haagse Nieuwe Horeca Groep op. ‘Ik wil uit al die appgroepjes, snap je?’

Door

“Jongens, waarom brandt dat rode nachtlicht boven de bar?” Voor Patrick van Aller, nog geen minuut binnen bij Bar Bea aan de Veenkade, blijft niets verborgen. “Kan iemand dat even fixen?” Terwijl de fotograaf klaarstaat om een kiekje van hem te nemen, legt hij snel de menukaarten recht. “Ja, ik ben een control freak,” geeft de horecaondernemer van Gastropub Van Kinsbergen en Bar Bea toe. “Alles wat met de gast te maken heeft, vind ik leuk. Ik ben een entrepreneur die zelf op de vloer wil staan. Maar als het terrasweer wordt, wil ik me niet druk hoeven maken over de bezetting. Ik wil uit al die appgroepjes, snap je?”

Om zich te bevrijden van alle zakelijke rompslomp, richtte hij de Haagse Nieuwe Horeca Groep op, een centrale organisatie die de bestaande én toekomstige zaken van Van Aller gaat ondersteunen. “Er komt een heel team om mij heen. Denk aan een hoofd inkoop, een marketingmanager, een recruiter, iemand voor de administratie enzovoort. Dat zijn allemaal mensen die een uitstapje hebben gemaakt naar het bedrijfsleven en weer terug willen naar de horeca, maar zonder de nachtelijke uren.”

Patrick van Aller wil meer

Zijn bedrijfsvoering heeft hij alvast laten uitschrijven. “Nieuwe medewerkers krijgen sinds kort een map mee naar huis waarin onze werkwijze staat uitgeschreven: van de telefoon opnemen tot het ontvangen van de gast.” Toch blijft Van Aller zelf ook regelmatig trainingen geven aan werknemers. “Dan nemen we de kaart door, laat ik gerechten proeven, vertel ik hoe het reserveringssysteem werkt.” Die persoonlijke aanpak werpt zijn vruchten af, merkt de horecaman aan het aantal mensen dat voor hem wil werken. “We hebben momenteel een wachtlijst.”

Maar Van Aller wil meer. “We zetten met De Haagse Nieuwe een stip op de horizon. Mensen vinden het leuk als je ambitieus bent.” Het liefst voegt hij nóg drie zaken aan zijn portfolio toe. “Vijf in totaal. Elke werkdag wil ik met mijn fiets naar een andere zaak kunnen rijden. Die andere dagen zijn voor mijn gezin. Waar die andere drie zaken moeten komen? Nou, in elk geval niet in het centrum. Alles om en nabij de Laan van Meerdervoort. Dat zou ik leuk vinden. Dat kan in de Archipelbuurt zijn of in de Vruchtenbuurt. Ook het Benoordenhout is een optie. Maar ik heb nog niets concreets op het oog, hè?!”

‘Bizar druk’

Dat er behoefte is aan laagdrempelig cafés, merkte Van Aller aan het succes van Gastropub Van Kinsbergen. “Hoe vaak ik niet door mensen uit de Vruchtenbuurt ben aangesproken met de vraag wanneer we nu eindelijk eens iets in hun wijk openen.” Terwijl hij zijn vork en mes in een sandwich spicy makreel zet: “Ook in Bar Bea is het vanaf dag één bizar druk. We draaien dezelfde omzet als aan het Prins Hendrikplein.”

Enigszins geïrriteerd: “Nu het halve Zeeheldenkwartier openligt, kun je die twee natuurlijk niet helemaal met elkaar vergelijken, maar goed… De sfeer van een ouderwets café in een nieuw jasje, dat willen mensen. Horeca waar je spontaan naartoe besluit te gaan. Dat je tegen je vrouw zegt: ‘Halen we wat bij de Appie of gaan we met de kinderen naar Bar Bea?’ De Albert Heijn is mijn grootste concurrent. Wat wij willen, is ontzorgen. Een fijne ambiance, warme bediening en meer dan prima eten. Alles moet kloppen.”

Hij kijkt nog eens naar de bar. “Net als de verlichting.” Nog even en dan hoeft Van Aller zich daar ook niet meer druk over te maken.

Meer informatie: www.haagsenieuwe.com

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 23 maart 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van