Dankzij Joejoe ruikt de Brouwersgracht weer naar koffie
Bij de nieuwe koffiebar Joejoe van de Roast Factory drink, eet en koop je alleen maar producten waar een bewuste gedachte achter zit.
Alsof het zo heeft moeten zijn. Aan de Brouwersgracht nummer 4, waar in 1917 de firma Reuser & Smulders koffie en thee verkocht, opent de Haagse koffiebranderij Roast Factory begin april een koffiebar annex lunchroom. De naam, Joejoe, betekent niets, aldus eigenaar Stefan Coster (34). “Nou ja, niets. Als ik iemand gedag zeg, zeg ik vaak: joe! Daar komt het van. Lekker laagdrempelig. Zo’n plek gaat het worden. Iedereen kan hier een bakkie komen drinken.”
Coster heeft al zeven jaar een eigen koffiebranderij aan de Televisiestraat, waar hij duurzame bonen brandt voor horeca en bedrijven. “Maar daar is geen ruimte om mensen iets te laten proeven. Bovendien: koffiebranden stinkt. Dat kon begin negentienhonderd misschien nog, nu niet meer. We laten de branderij dus zitten waar ie zit.”
Met het terras erbij en een binnenruimte van 130 vierkante meter kan hij straks zo’n zestig gasten kwijt. De Hagenaar biedt wisselende koffies aan. “Het zijn er altijd twee: een toegankelijke en een spannende. De eerste spannende weet ik al. Dat wordt een Colombiaanse koffie met een hint van tropisch fruit. Ja, best funky.”
Guatemala
Zelf importeert Coster momenteel koffiebonen uit drie landen: Colombia, Guatemala en Oeganda. Maar hij is altijd op zoek naar iets nieuws. En als hij dan een geschikte kandidaat gevonden heeft, wil hij ook een langdurige samenwerking aangaan.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
“Dat is de inzet, ja. Dat we samen een langetermijnplanning maken. Met de eigenaar van surfschool en ontmoetingsplek The Shore Scheveningen ben ik al vijf jaar aan het kijken welke boer hem biologische en duurzame koffie kan leveren. Die hebben we nu gevonden. Twee weken geleden zat ik weer om tafel met een Peruaanse koffieboer die even oud is als ik. Die wil best zijn eigen geld in een irrigatiesysteem steken en experimenteren met nieuwe variëteiten, maar dan wel als er iemand in hem gelooft. Dat doen wij. En we betalen meer dan fairtradeprijs. Op zijn plantage heeft hij nu ook mango- en bananenbomen gepland, die zorgen niet alleen voor bescherming, maar ook voor een gezonde grond en meer biodiversiteit, waardoor er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden.”
Taarten bij Joejoe
In Joejoe vind je wat Coster betreft ‘alleen producten waar een goede gedachte achter zit’. “Dus zeker geen Coca-Cola,” zegt hij serieus. “We hebben wel limonades van de Roze Bunker.” Het bedrijf uit Culemborg noemt zichzelf een ‘fruitslager’ en plantte dit jaar zo’n vier hectare aan met lokale kruiden. Spar, kamille en engelwortel zijn bijvoorbeeld de ‘basis botanicals’ voor de Wilde IJsthee. De thee haalt Coster overigens bij Wilder Land. Dit Amsterdamse bedrijf dat (on)kruiden zaait op de randen van hun akkers en weilanden laat blends samenstellen door theesommelier Anne Adams. “Goed voor de bijen en vlinders.” Een deel van de taarten zal het toekomstige personeel van Joejoe zelf maken, de andere zoetigheden zijn afkomstig van Meneer Leffers. “Een supervette bakkerij uit Delft. Biologisch? Ja, natuurlijk.”
Een ander plan, dat nog vorm moet krijgen, zijn de workshops, zodat mensen zelf kunnen proeven. “En,” lacht Coster, “we hebben een samplebrandertje. Ja, dat stinkt niet zo en dan krijgen mensen toch een beetje een idee.” En zo is de cikel weer rond. Net als bijna een eeuw geleden ruikt het aan de Brouwersgracht weer naar koffie.
Joejoe, Brouwersgracht 4. Open begin april. Meer informatie: www.roastfactory.nl
Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 23 februari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.