Weer een Haagse buurtsuper weg: ook Ben van Andel stopt ermee

Het Abrikozenplein zal nooit meer hetzelfde zijn na dit weekeinde, waarin de Troefmarkt Van Andel zijn deuren sluit.

Door

Zo wordt dat in elk geval gevoeld in de Vruchtenbuurt. Zaterdag is er een afscheidsreceptie voor Ben en Diana van Andel en bedrijfsleider Brenda Tomlow. In de uitnodiging noemen bedroefde klanten de Troefmarkt ‘een onmisbare schakel in het sociale leven van de wijk’.

Het gaat hard nu met de kleine supermarkten. Eerder dit jaar stopte buurtsuper Van den Berg aan de Vlierboomstraat er al mee. En ook in andere wijken zijn vele handige maar soms wel iets duurdere supertjes verdwenen. Een belangrijke oorzaak is uiteraard het nog steeds oprukkende grootwinkelbedrijf. “Maar er is meer,” weet Ben van Andel (66). “De leefpatronen van de mensen zijn veranderd. Er waren er vroeger genoeg die wel twee keer op een dag iets kwamen kopen. Als ik spinazie in de aanbieding had, moest ik in de middag nog een keer op en neer naar de Groente- en Fruitmarkt om een nieuwe partij te kopen.” Diana van Andel (65): “We waren een ontmoetingspunt. Ook dat is minder geworden.”

Concurrentie voor Van Andel

Maar de Van Andels verhullen niet dat er meer speelt dan de concurrentie van Albert Heijn en de tijdgeest. Ben: “Ik word over een paar maanden 67 en dan krijg ik AOW. Met het pensioen waar ik voor heb gespaard, biedt dat de mogelijkheid om nu te stoppen. De gestegen energierekening speelt ook een rol. We zijn van 1100 naar 3500 euro in de maand gegaan. En dan de huur nog. Dat is niet meer op te brengen. We zijn aan het interen. Gelukkig begrijpen mijn klanten het.”

Met het sluiten van de winkel, die waarschijnlijk wordt verbouwd tot woning, komt er een einde aan een periode van bijna negentig jaar dat er op het Abrikozenplein een levensmiddelenzaak was gevestigd. De eerste opende in 1934 aan de overkant op nummer 55; in 1959 verhuisde de zaak naar de huidige plek op nummer 32.

Haagse jongen

Ben van Andel noemt zichzelf een echte Haagse jongen. Hij groeide op in Moerwijk en was vaak op de Haagse Markt te vinden, waar hij gebiologeerd keek naar de luidruchtige standwerkers. Dat heeft hij zelf ook nog een tijdje gedaan in de Bogaard in Rijswijk, voordat hij een zaak overnam in de Norgstraat in Morgenstond. “In 1985 ben ik hier begonnen. Ik nam de zaak over van Henk Lemckert. Dat was best wel wat, om als volksjongen in een betere buurt aan de slag te gaan. Hier wonen geen arbeiders, maar vooral ambtenaren en leraren en zo. Om iets extra’s te doen, ben ik gaan bezorgen en dat is steeds groter geworden. Ik rijd nu door de hele stad. De bezorging wordt overgenomen door een bedrijf uit Leidschendam.”

Ben en Diana kijken terug op een fijne tijd in de Vruchtenbuurt en, paradoxaal genoeg, mooie coronajaren. “Veel mensen die we nog nooit gezien hadden wisten ons opeens te vinden,” vertelt Diana. “Opeens was er het gerucht dat er een tekort aan wc-papier dreigde. Ben is met een speciale aanhanger naar de groothandel gereden om in te slaan. Het vloog weg. Ook de bezorging liep toen nog beter dan normaal. En zelf hebben we geen corona gehad.”

Zorgen

Maar wat nu? Na jaren van keihard werken de grote leegte? “Absoluut niet,” zegt Ben. “Ik ben gevraagd om bij de groothandel Sligro op Zichtenburg te komen werken. Niet fulltime hoor, dat moeten we nog invullen. Stilzitten is nu eenmaal niets voor mij. Maar het is wel fijn om de eigen zaak en alle zorgen nu los te kunnen laten.” Diana, knikkend: “En we hebben meer tijd voor vakantie en de kinderen en kleinkinderen.”

De Van Andels zijn dezer dagen al aan het opruimen. Er ontstaan steeds meer lege plekken in de schappen. Sommige spullen gaan voor de helft van de prijs weg. Er komt een klant binnen. “Treurig dat het straks voorbij is. Maar zaterdagmorgen is er nog vers brood, toch?” Diana: “Ja hoor, maar daarna gaan we langzaam sluiten.”

Afscheid van de Van Andels, zaterdag 18 maart vanaf 14.00 uur, Abrikozenplein 32.

Wilt u meer Haagse verhalen lezen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van