Tapasbar Triana: stukje Sevilla in de Kettingstraat
Na twintig jaar in de Maziestraat is Tapasbar Triana verhuisd. In de Kettingstraat zetten chef-kok Aaron Seitaj en zijn vrouw Anita hun succesvolle Spaanse restaurant voort. “We houden het eerlijk en simpel.”
Hoewel Tapasbar Triana op de oude locatie een geliefd adresje was bij Hagenaren, was de rek er al een tijdje uit, vertelt chef-kok Aaron Seitaj. Met twee steile trappen was de zaak aan de Maziestraat niet voor iedereen even toegankelijk en het succes leidde ertoe dat ze gasten meer dan eens moesten teleurstellen: geen plek. Gasten klaagden bovendien soms over de krappe ruimte en in de zomer kon het op de bovenste verdieping aardig benauwd worden. Doordat het restaurant geen terras had, liep het in de warme maanden de nodige inkomsten mis.
Die problemen behoren aan de Kettingstraat gelukkig tot het verleden. Terwijl twee koks in de keuken voorbereidingen treffen voor de avond, en de eetzaal grondig wordt schoongemaakt, laat Seitaj trots de nieuwe zaak zien. Een grote schildering op een van de wanden toont een plein waar de flamenco wordt gedanst. In een andere hoek, tegenover de felgekleurde bar met tegels uit Sevilla, staat een citroenboompje. Op de tafels steken verse rode rozen uit kleine vaasjes.
‘Triana is een wijk vol leven’
“Typisch Sevilla, toch?!”, zegt Seitaj, die zijn zaak vernoemde naar een bekende wijk in de Zuid-Spaanse stad. “Triana is een wijk vol leven, muziek, vuur en buiten koken op straat. Die sfeer willen we hier ook brengen. Niet te chic, maar vrij en lekker relaxed.”
Op de menukaart staan veel bekende Spaanse klassiekers, zoals patatas bravas, boquerones (ansjovis in olijfolie) en albondigas (gehaktballetjes). Het is tegenwoordig niet gemakkelijk meer om Spaanse koks te vinden. Maar dat is volgens Seitaj, die zelf dertig jaar geleden voor zijn studie naar Nederland verhuisde, ook helemaal niet nodig om goede tapas te kunnen serveren.
[Tekst gaat verder onder afbeeldingen.]
Seitaj: “Je hoeft toch geen Spanjaard te zijn om een mooi plakje ibericoham te snijden of een tortilla te maken? Ik geef graag iedereen die wil koken een kans, waar je ook vandaan komt. Als jonge koks zin hebben om te leren, kunnen ze na twee, drie keer proberen een perfecte tortilla maken.”
Geen geheimen
Geheime recepten of bereidingen die van generatie op generatie zijn doorgegeven, heeft Seitaj dan ook niet. “Liefde, zorg en focus. Dat is de basis van het koken. En voor ons geldt natuurlijk dat we werken met Spaanse producten. Knoflook, olijfolie, vleeswaren, groentes: alles komt uit Spanje. Je kunt niet een Nederlandse salami snijden en die verkopen als een Spaanse ham,” lacht hij. ‘Fusion’ in de keuken is dan ook niet aan Seitaj besteed. “Wij doen tapas. We proberen altijd authentiek Spaans te blijven. We houden het eerlijk en simpel.”
Seitaj meent dat gasten daar zeker in deze tijd naar op zoek zijn. “In het weekend wil iedereen uit eten, maar veel mensen moeten wel een beetje op hun geld letten. Wanneer ik zelf uit eten ga, wil ik ook niet altijd 150 euro voor een menu betalen.” Maar denk niet dat je vanwege de lagere prijs een kleinere portie krijgt, benadrukt Seitaj. “Bij ons krijg je niet zo’n klein bordje, of twee dadels voor negen euro. Wij maken grote porties, maar het is ook goed als je alleen één of twee tapas wilt eten en een glaasje wijn of een biertje wilt drinken. Lekker relaxed, gezellig, hapje erbij: zo hoort tapas eten te zijn.”
Tapasbar Triana, Kettingstraat 9. Open: dinsdag t/m zondag, 16.00-22.00 uur. Meer informatie: www.tapasbar-triana.nl
Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 9 maart 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.