Nieuw café aan het Valkenbosplein: na Madeleine is er Mosa

Na dertien jaar is Café Madeleine verkocht. Bij het nieuwe café onder de naam Mosa kan nu ook worden gedineerd aan het Valkenbosplein.

Door

Madeleine is niet meer. Trudy Brunsveld, Willy Eissens (bekend van Scheveningse strandpaviljoen Bora Bora) en Marte Luursema, voormalige bedrijfsleider van Garuda, zijn de nieuwe eigenaren. Nu heet het Mosa en telt het café zo’n vijftig zitplekken. Luursema is in haar nopjes. “Ik wilde niet weer alleen maar bedrijfsleider zijn. Voor mij is dit echt een stap vooruit.” Bovendien kan de vinoloog nu zelf haar wijnen kiezen. Zo werkt ze samen met kleine Haagse importeurs als Wijn op Dronk en Bodegón Pablo. “We hebben ook nog een behoorlijke selectie aan grappa’s, port en sherry’s. Of het zal lopen?”

Met een grote glimlach: “We zullen het zien.” Drie van de voormalige werknemers zijn gebleven, vertelt Luursema. “We zijn pas een paar dagen open, maar nu al merken we hoeveel vaste gasten Madeleine had. En omdat bijna alles anders is, is een vertrouwd gezicht fijn.”

’s Avonds eten bij Mosa

Waar Madeleine veel Franse gerechten op de kaart had, is Mosa mediterraan georiënteerd. En er kan nu ook ’s avonds gegeten worden. Steven Lolicato, de Australische chef met Italiaanse roots, die eerder bij Bleyenberg kookte, maakt dagelijks zo’n twintig verschillende soorten gerechten klaar.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Marte Luursema bij Café Mosa aan het Valkenbosplein. (Door: DHC/Elise Fluijt)

Luursema: “Seizoensgebonden en simpel. Geen gelletjes en schuimpjes.” We bekijken de groengekleurde menukaart: makreel met piquillopepers, gebakken gnocchi met aardpeer, bruschetta ansjovis met kappertjes. Zit de favoriet van Luursema er al tussen? Met haar saliegroen gelakte nagels neemt ze de menukaart door. “Nee, ik kies de spitskool met shiitakejus, dille-olie, cavolo nero en kikkerewtendukkah. Een gezond en verrassend gerecht: hartig, zoet, crispy. Ik zou hier een glas weissburgunder bij schenken, trouwens.”

Amandelcrumble

Mosa heeft zestig wijnen op de kaart staan, waarvan er veertien per glas verkrijgbaar zijn. Terwijl ze een hemelse skordalia (een dikke Griekse aardappelpuree met aioli) laat proeven, wijst ze op haar tweede favoriet: de pindakaasparfait met gezouten karamel, bosbes en amandelcrumble.

“De moscatel die we erbij schenken, heeft ook tonen van noten en karamel. Het sluit naadloos aan.” Om de twee maanden willen de nieuwe eigenaren de kaart vernieuwen. “Gaat makkelijk lukken. We hebben nu moeten kiezen. De chef heeft namelijk nog een enorm bestand met toekomstige gerechten.”

Café Mosa, Valkenbosplein 10. Open van woensdag t/m maandag van 09.00 tot 23.00 uur. Meer informatie: www.cafemosa.nl

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 16 februari gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van