Lunchroom én tweedehandszaak Koffie en Kansen: ook het kopje waaruit je drinkt, is te koop

Bijna alles wat je bij Koffie en Kansen ziet, kun je kopen. De koffiehoek/lunchroom én tweedehandszaak in de Vruchtenbuurt past helemaal bij deze tijd, vindt eigenaresse Georgia Charitopoulou. “Regelmatig krijg ik een foto opgestuurd met de vraag: is dit iets voor jou?”

Door

Buurtgenoot Georgia Charitopoulou had al een tijdje haar oog laten vallen op het leegstaande dartcafé Old Dutch. De voormalige directiesecretaresse van de Haagse kunstacademie was na een hectische coronaperiode toe aan iets nieuws. “Het was helemaal niet de bedoeling dat ik elf jaar bij de academie zou blijven werken,” vertelt de kleurrijk geklede half-Griekse. “Vóór de kredietcrisis in 2008 had ik een goedlopende lingeriewinkel in de Prinsestraat. Ik hou erg van retail. Zelf heb ik thuis al jaren tweedehands meubels en accessoires, nu zag ik de kans om daar zakelijk iets mee te doen.”

Op het pand met uitzicht over de Mient zit een horecabestemming. “Dus dacht ik: ik doe beide: een vintagewinkel met ontbijt, lunch en borrel.” De retail was voor Georgia geen onbekend gebied, maar voor horeca won ze advies in bij Lies Nieuwenhuis van Juni Lekkernijen, die de kantine runt bij de academie. “Zij bracht me in contact met Lekker Brood.” Verder koos ze voor lokale ondernemers. “Wijn haal ik even verderop in de Vlierboomstraat bij Porte Reffe en de koffie wordt gebrand bij Beans & Dreams in Café Loft aan het Pomonaplein. De taartjes? Ook van Lekker Brood, alleen de cheesecake maak ik zelf. Ik moet nog even landen, we zijn pas twee maanden open. Als ik alles op de rit heb, ga ik meer zelf bakken. De eerste borrel van zes man staat al gepland.”

Kringloop

Samen met een vriendin bedacht ze de passende naam Koffie en Kansen. “Dekt de lading goed, toch? Voor zover ik weet, is er zoiets nog niet in Den Haag.” Ze is even naar achteren gelopen om een cappuccino te maken. Vanachter de bar: “Je moest eens weten hoeveel mensen spullen wegdoen. Ik heb een tijdje meegelopen bij Kringloop Den Haag. Het is ongelooflijk wat je daar ziet. It blew my mind. Er zijn zoveel spullen, we moeten echt meer hergebruiken.” De koffie serveert ze – uiteraard – in een vintagekopje met bijbehorende schotel. “Bijna alles wat hier staat en hangt, is te koop.” Aan de stoel waar we op zitten, hangt inderdaad een prijskaartje. Net als aan de jarenzestigvaas op tafel. En die chique tas die in de hoek staat, hoe duur is die eigenlijk?  Charitopoulou glimlacht. “Die is nog niet geprijsd, net binnengekregen van een buurvrouw.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Georgia Charitopoulou.

Georgia Charitopoulou. | Foto: DHC/Elise Fluijt

Via meerdere kanalen tikt de eigenaresse haar spullen op de kop: vrienden, buurtbewoners, maar ook de kringloop. “Regelmatig krijg ik een foto opgestuurd met de vraag: is dit iets voor jou? Spullen moeten er nog netjes uitzien. En ik ben kieskeurig. Liever geen shirtje van H&M. Alhoewel, als het mooi is en het wordt hergebruikt, dan is dat ook goed.” Ze groet een voorbijganger. “Het past ook helemaal bij deze tijd, zo’n zaak als deze.” De bewoners van de Vruchtenbuurt, al tijden bezig met deelauto’s en duurzame energie, ziet ze dan ook als de ideale doelgroep.

Vloerkleed in Koffie en Kansen

Nadat Charitopoulou ons op de uitbundige plafondschilderingen (‘ik houd van kleur’) van de Haagse kunstenares Suzanne van Soest heeft gewezen, valt ons oog op het vloerkleed. “Is van de Vlaamse textielproducent Louis De Poortere. Mooi toch?! Nou, dat vond mijn vriend bij het grofvuil. Ja, je blijft je verbazen. Mijn vriend Volkert heeft trouwens alles hier verbouwd, zonder hem had ik dit niet kunnen realiseren. De achterste muur is bijvoorbeeld vervangen door een tweedehands jugendstildeur. En nadat hij de tweedehands houten vloer had gelegd, hebben we de restanten gebruikt voor de koperkleurige bar.”

Nog voor de lente hoopt Charitopoulou haar terras, nu nog een gevelterras voor zes personen, te kunnen uitbreiden. “Als de gemeente een beetje opschiet met die vergunning, dan zit je hier de hele dag in de zon. O, de leverancier is er.” Uit de grote witte vrachtwagen stapt een man met kisten onder zijn arm. Voordat we gedag zeggen, informeren we nog even naar die tas. Charitopoulou noemt de prijs. Verkocht!

Koffie en Kansen, open dinsdag t/m zaterdag van 09.00 tot 18.30 uur. Late borrels op aanvraag. Meer informatie: www.koffieenkansen.nl

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 19 januari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van