Restaurant Season moet chicste zaak bij het Plein worden

Hoe noem je een zaak die met de seizoenen mee kookt? Season, lekker kort ook. Een ‘casual chic’ restaurant met de ‘hoogste hospitality’ in de Lange Houtstraat. De concurrentie op en rond het Plein is gewaarschuwd.

Door

De deur van Season gaat wat moeilijk open. Na een extra duwtje klinkt een stem. “Ho, wacht even, ik zit erachter.” René Ameling, mede-eigenaar van het deze week geopende restaurant aan de Lange Houtstraat, doet een stap opzij en kijkt ons lachend aan. “Welkom,” zegt hij met een boor in de hand. “Je ziet, we zijn nog niet helemaal klaar. Maar ik kan je wel even rondleiden.”

Langs de nog in de plastic verpakte, opgestapelde tafels en stoelen ontvangen we ferme handdrukken van medewerkers. Nu nog met een verfroller in de hand, straks cocktails shakend aan de voorkant. Achter in de zaak ruikt het naar bouillon. Bas Niehof (ex-NOA, Mövenpick Hotel The Hague) roert tevreden in een van de grote pannen. De nieuwe chef heeft een spiksplinternieuwe keuken tot zijn beschikking.

Volgens Danny Slijngard, Amelings compagnon, was dat ook hard nodig. “Zo troffen we het hier aan,” zegt hij, op zijn mobiel wat foto’s tonend van het oude etablissement ’t Kabinet. “Het was een grote bende. Alles moest eruit. Ook aan de voorkant. Nieuwe bar, nieuwe vloer, nieuw behang.”

Danny Slijngard en René Ameling hebben er al een heel horecaverleden op zitten. Ze sommen op: Va Piano, Holland Casino, Des Indes, de Basiliek, Spijs en Bistro Jules. “Niet alles samen hoor,” verduidelijkt Ameling. “We leerden elkaar zo’n tien jaar terug kennen in restaurant Catch by Simonis.” De mannen raakten bevriend en droomden al snel van een eigen zaak. “Ons bedrijfsplan besloeg 35 kantjes. Heel uitgebreid, ja. Met een moodboard, SWOT-analyse, concurrentieanalyse, de hele mikmak.” Bijna hadden ze het pand aan de Kneuterdijk waar nu Tapisco zit, bemachtigd, maar helaas. De verkoper gaf toch de voorkeur aan een bekendere partij: chef-kok Marcel van der Kleijn die destijds al drie zaken bestierde in Den Haag.

De Schone Zaak

Na de Covid-periode kreeg Ameling een tip: bekende ondernemers, onder wie chef-kok Ron Blaauw en Richard van Leeuwen (onder meer The Harbour Club) hadden in die periode een horeca-investeringsfonds opgezet, De Schone Zaak.

Slijngard: “Het ging eigenlijk heel snel: we pleegden een belletje, stuurden ons plan op en een maand later zaten om tafel met Richard van Leeuwen. ‘Zo,’ had de bekende ondernemer die Zuid-Holland voor zijn rekening neemt, gezegd, ‘jullie willen dus een restaurant starten?’ Ameling grinnikt. “Toen liet ie een lange pauze vallen. Maar we hadden ons goed voorbereid. Na 25 minuten zei hij: ‘Oké, ga maar een pand zoeken. Ik hoor het wel.” Maar het was daarna Van Leeuwen zelf die het pand nabij het Plein tipte aan het duo. Drie weken later was de deal rond. De Schone Zaak huurt het pand, Ameling en Slijngard pachten het.

65 zitplekken bij Season

Afgelopen dinsdag ging Season met 65 zitplekken open. Hoe zit het eigenlijk met de naam? “Oh nee!” Het tweetal proest het uit. Slijngard: “Ik ben zo slecht in namen. We zijn er wel twee maanden mee bezig geweest.” Tegen zijn compagnon: “Welke bleef er nou over op de shortlist? Balsier toch?”

Ameling knikt. “Klopt, maar dat vonden de dames geen leuke naam. Dus werd het Season, want we koken met de seizoenen mee en het is lekker kort.” Season wordt ook chiquer dan andere zaken verderop aan het Plein. “Geen shared dining. Overal zie je beef tataki en gyoza’s op de kaart staan. Als je bij de een hebt gegeten, heb je alles eigenlijk wel gehad.”

Frans met invloeden

De basis van Season is Frans klassiek, maar met Japanse en mediterrane invloeden. Ameling: “Onze chef heeft kookcursussen in Japan gevolgd en onze Braziliaanse souschef heeft opleidingen gevolgd in Italië en Frankrijk. De kaart is verfijnd, maar geen poedertjes en schuimpjes, hoor.” Hij toont de kaart met daarop onder meer ravioli van zacht gestoofd konijn in een hartige bouillon, met salie gebakken schorseneren, peterselie, wortel en krokant van pompoen. En: gebakken zeeduivel met een zacht kruidige currycrème, citrusjasmijnrijst en antiboise.

In eerste instantie hadden ze met een interieurarchitect om tafel gezeten, maar dat werd ze al snel te gortig. Slijngard: “Ze had allerlei bewegende muren bedacht met ledschermen. Het leek net een spaceshuttle. De kosten kwamen op drieënhalve ton. Nou, nee! Toen zijn we zelf aan de slag gegaan.” Hij wrijft even over het behang. “De sfeer van Season is casual chic: veel messing, zwart en natuurprints. “Maar geen lawaaibehang, we hebben het rustig gehouden. We streven naar het hoogste niveau van hospitality. We nemen je jas aan en voordat jij kunt bedenken dat je zin hebt in een glas wijn, staat er al een glas op tafel.”

Season restaurant & bar, Lange Houtstraat 15. Meer informatie: www.seasonrestaurant.nl

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 12 januari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van