’s Werelds mooiste muurschildering in Moerwijk?

Een vijftig meter hoge muurschildering bij station Moerwijk maakt kans op de titel ‘populairste muurschildering van 2022’. Het gaat om een publieksprijs die wordt uitgereikt door het internationale platform Street Art Cities.

Door

Op de lijst met genomineerden staan honderd muurschilderingen in 92 steden over de hele wereld. Een van de kanshebbers is het Haagse kunstwerk van de Colombiaanse kunstenares Natalia Gallego. Op een muur van een flatgebouw aan het Willem Dreespark (bij de Troelstrakade in Moerwijk) laat zij bloemen uit verschillende landen en tijden bloeien.

Deze kunst maakt deel uit van het project Mauritshuis Murals, dat bestaat uit meerdere grote muurschilderingen in Den Haag. Op deze manier vierde het museum in 2022 zijn tweehonderdjarig bestaan met de stad. De ‘mural’ van Gallego is geïnspireerd op het schilderij ‘Vaas met bloemen in een venster’ (1618) van Ambrosius Bosschaert de Oude dat in het Mauritshuis hangt.

De muurschildering, die luistert naar de titel ‘Flower woman in the window’, is geen letterlijke weergave van het schilderij, maar een eigen interpretatie van Gallego. Het werk beslaat de gevel van een flat met zeventien verdiepingen. Met een oppervlakte van zo’n zevenhonderd vierkante meter is dit een van de grootste murals van Nederland.

Hunters

Het in 2016 in Antwerpen opgerichte urban art platform Street Art Cities brengt muurschilderingen in duizenden steden over de hele wereld onder de aandacht. Elke maand worden honderd nieuwe murals als story op de eigen Instagrampagina gedeeld. De tips en suggesties hiervoor worden ingediend door liefhebbers, ook wel ‘hunters’ genoemd. Het platform kiest op basis van de algoritmen (onder meer het aantal weergaven en likes) een aantal maandwinnaars. Deze komen vervolgens op de shortlist voor de populairste muurschildering van het jaar. In 2022 bereikte de ‘best of’-serie van Street Art Cities meer dan een half miljoen kijkers. Volgers van het platform kunnen tot en met dinsdag 31 januari stemmen op hun favoriete mural van 2022.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Gleo aan het werk in Moerwijk. | Foto: Mauritshuis

Naast de mural aan het Willem Dreespark behoren nog vier schilderijen in Nederland tot de kanshebbers: twee in Rotterdam, één in Lelystad en één in Tilburg. Verder staan er op de shortlist kunstwerken in onder meer Tirana (Albanië), Buenos Aires (Argentinië), Tunja (Colombia), Berlijn, Athene, Rabat (Marokko) en Kazan (Rusland). Spanje is met 29 nominaties het best vertegenwoordigd op de shortlist.

De winnaar van vorig jaar is de Spaanse kunstenaar Diego As met zijn muurschildering ‘Caesar’ in de stad Lugo. Het winnen van de award levert doorgaans veel aandacht op, zowel voor de kunstenaar als voor de locatie. Zo schoof As vorig jaar in Spanje aan bij talkshows en ging zijn kunstwerk viral op sociale media. Veel mensen wilden selfies nemen bij zijn schilderij van de Romeinse heerser die vanaf een gebouw aan de Ronda da Muralla uitkijkt over de stad in Noordwest-Spanje.

Gleo

Mogelijk vallen Natalia Gallego en haar muurschilderij in Moerwijk straks dezelfde aandacht ten deel. Gallego, artiestennaam Gleo, komt uit de Colombiaanse stad Cali. Ze begon op 17-jarige leeftijd met murals om haar eigen buurt op te vrolijken. Schilderen helpt haar om vrij te zijn en de dagelijkse chaos te verdrijven, zegt ze op de site van het Mauritshuis. Inmiddels is Gleo internationaal gerespecteerd. Haar kleurrijke kunstwerken met bloemen en portretten sieren muren in steden als São Paulo, Rabat en Brussel. Haar mural voor het Mauritshuis is haar eerste grote muurschildering in Nederland.

Het kunstwerk was de vierde in de serie Mauritshuis Murals. De andere zijn te zien in Morgenstond (Lonnekerstraat), Vrederust (Vrederustlaan) en Transvaal (Joubertplantsoen). De vijfde muurschildering komt later dit jaar aan de Melis Stokelaan.

Meer informatie: https://streetartcities.com/best-of/2022. Stemmen kan alleen via de app, te downloaden in de App Store of de Google Play Store. Klik vervolgens op de ‘best of 2022’-banner. Stemmen kan tot en met dinsdag 31 januari. Bekijk meer kunstwerken van Natalia Gallego op haar Instagrampagina: www.instagram.com/gleo_co

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 12 januari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van