Universiteit Leiden opent Spuigebouw in 2025

De Haagse Campus van de Universiteit Leiden breidt sterk uit met de toevoeging van het omvangrijke ‘Spuigebouw’. Den Haag draagt tien miljoen euro bij aan het project.

Door

De gemeenteraad ging vorige week akkoord met het voorstel van B en W om de Universiteit Leiden te steunen. Het voormalige V&D-complex, waar later ook nog Hudson’s Bay huisde, biedt na een verbouwing ruimte aan zo’n tweeduizend studenten en docenten.

Geheel onomstreden is de gulle houding van B en W niet. “Het college strooit met geld en vergroot ook nog eens de problemen met de studentenhuisvesting,” zei fractievoorzitter Robert Barker van de Partij voor de Dieren. Hij eiste meer informatie over waar dat geld dan aan besteed gaat worden. De raad wordt daarover nog vertrouwelijk geïnformeerd.

De wethouders Saskia Bruines (D66, financiën) en Hilbert Bredemeijer (CDA, onderwijs) verdedigden het voorstel met de argumenten die B en W al jaren aanvoeren voor medewerking aan Leidse plannen. “De uitbreiding van de Haagse Campus is belangrijk voor de economie en de samenleving. Bovendien wordt Den Haag zo langzaam een universiteitsstad,” aldus Bruines.

Studentenwoningen

Uiteindelijk kreeg het voorstel de steun van 35 van de 44 raadsleden. Onder meer de Partij voor de Dieren, Denk, SP en PVV stemden tegen. De raad nam nog een aantal moties aan, onder meer één van GroenLinks. Daarin wordt opgeroepen met de universiteit af te spreken dat ook studenten van andere instellingen van de nieuwe studieplekken gebruik kunnen maken. Ook zou er een convenant moeten komen waarin wordt geregeld dat studenten een bijdrage leveren aan het oplossen van ‘diverse maatschappelijke problemen in de stad’. Een aangenomen motie van GroenLinks en de PvdA roept op tot een verplichte bijdrage aan het stichten van studentenwoningen bij nieuwe uitbreidingen van instellingen voor hoger onderwijs.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Een tweede leven voor de oude V&D-ingang aan het Spui. (Beeld: Universiteit Leiden)

De verbouwing, die al gaande is, heeft betrekking op een groot deel van wat voorheen het hoofdgebouw was van V&D. Het L-vormige complex strekt zich uit tussen het Spui en de Grote Marktstraat en loopt achter het Asta-casino en het woon-winkelgebouw op de hoek van het Spui en de Grote Marktstraat.

De hoofdingang komt aan het Spui, waardoor de dichtgezette historische V&D-gevel daar weer een portaalfunctie krijgt. Daar komt een groot trappenhuis dat de collegezalen, kantoren en studieplekken ontsluit. Het ontwerp bevat ook een aantal dakterrassen. De universiteit zelf spreekt op haar site van ‘een modern en duurzaam ingericht gebouw met veel lichtinval en transparantie en flexibele studie- en werkplekken’. Om een fietsenchaos op het Spui te voorkomen, wordt de kelder van het complex ingericht als fietsenstalling met 1300 plekken; er komt een toegang aan het Spui.

Mijlpaal voor Universiteit Leiden

De uitbreiding van de Haags Campus bereikt met het Spuigebouw een nieuwe mijlpaal. De universiteit heeft al gebouwen aan de Schouwburgstraat, het Anna van Buerenplein en de Turfmarkt. Als het Spuigebouw in september 2025 in gebruik wordt genomen, bevindt zich ongeveer een derde van de Universiteit Leiden in Den Haag (10.000 van de 30.000 studenten). De hoofdrichtingen van het onderwijsaanbod zijn: internationaal recht, internationale betrekkingen, openbaar bestuur en financiën, verstedelijking en gezondheidszorg. In het nieuwe complex krijgen ook de Open Universiteit, de Technische Universiteit Delft en het samenwerkingsverband Universiteiten van Nederland ruimte.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 06 april 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van