Angela Merkel spreekt vanuit Berlijn in Kunstmuseum

De nationale viering van 5 mei wordt dit jaar gehouden in het Kunstmuseum Den Haag. Het programma is live te zien op tv.

Door

De hoofdgast is de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zou vorig jaar naar Nederland komen voor de lezing. Dat ging niet door als gevolg van de coronamaatregelen. Nu is Merkel er in fysieke zin weer niet bij in het Kunstmuseum. Zij zal vanuit Berlijn via een live-verbinding de 5 mei-lezing houden.

Studenten gaan met bondskanselier Merkel en minister-president Rutte in gesprek over het thema vrijheid. Rutte ontsteekt om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur, het startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 12-jarige Mily Al-Azzazi uit Scheveningen. Zij is leerlinge van de Openbare Basisschool Het Volle Leven.

De 5 mei-lezing wordt elk jaar in een andere provincie gehouden. In aanloop naar en op 5 mei worden in deze provincie allerlei speciale activiteiten georganiseerd. In 2021 is de provincie Zuid-Holland gastheer van de Nationale Viering Bevrijding. Samen met het Nationaal Comité organiseert de provincie het programma.

Bevrijdingsfestival vanuit Paard

Ook dit jaar geen Bevrijdingsfestival op het Malieveld. Het evenement verhuist eenmalig naar poppodium het Paard. Er zijn van 13.00 tot 22.00 uur optredens en interviews zonder publiek, die op tv of digitaal te volgen zijn.

Zangeres Merol, hier in het Mauritshuis. | Foto: Mauritshuis

Op het podium verschijnen onder meer de Belgische zanger Milow, het zangduo Suzan & Freek, hiphopartiest Lauwtje, zangeres Merol en de rockbands Handsome Poets en Van Wanko. Ook van de Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn tijdens de uitzending optredens te zien. Di-rect sluit de avond af met een concert vanuit Madurodam.

De 5 mei-viering in het Kunstmuseum wordt vanaf 12.00 uur uitgezonden op NPO1. Het Bevrijdingsfestival in het Paard is te zien op Den Haag TV en via livestream www.paard.nl.

Meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van