Woede over bouw fors kantoor in tuin Catshuis

De voorgenomen bouw van een tijdelijk kantoor in de tuin van het Catshuis leidt tot woede bij omwonenden.

Door

“Hoe haal je het in je hoofd?”, aldus oud-rijksambtenaar en bewoner van Zorgvliet Floris Plate. “Om de hoek staat een leeg kantoor inclusief parkeergarage. Waarom dat niet gebruikt?”, vraagt Robbert Coops, oud-voorzitter van het Wijkoverleg Zorgvliet zich af.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een gedeeltelijk vijf verdiepingen tellend tijdelijk kantoor voor de tweehonderd ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken (AZ). Die moeten minimaal vijf jaar weg van het Binnenhof in verband met de grote renovatie van het historische complex.

Omwonenden Catshuis

Omwonenden uit Zorgvliet en het Statenkwartier zijn vorige week via twee digitale bijeenkomsten ingelicht. Al met al blijkt het project omvangrijker dan uit eerdere informatie bleek. Op oude tekeningen staat een gebouw met vier lagen, inmiddels zijn dat er deels vijf. Daarnaast moet er nog veel meer rond het Catshuis gebeuren. Er wordt een parkeerterrein voor dertig auto’s aangelegd, er komt een fietsenstalling, er is een nieuwe portiersloge nodig en er moet een tijdelijke stroomvoorziening worden aangelegd. Zes bomen moeten wijken; na de sloop van het tijdelijke gebouw worden er nieuwe bomen geplant.

 

De status van het beschermde stadsgezicht Zorgvliet bladdert hiermee verder af.
Robbert Coops (oud-voorzitter van het Wijkoverleg Zorgvliet)

 

De kritiek is niet mals. “Hoe iemand het in zijn hoofd haalt om op een historische buitenplaats vlak naast een monumentaal landhuis een modern kantoorgebouw neer te zetten, is mij een raadsel,” zegt Floris Plate. Robert Coops is het eens met Plate. “De status van het beschermde stadsgezicht Zorgvliet bladdert hiermee verder af. Het ontwerp is losgezongen van de omgeving en gaat ten koste van groen,” zegt hij.

Vertraging

De gemeente Den Haag moet de omgevingsvergunning nog verlenen. Het Rijksvastgoedbedrijf wil in het najaar met de bouw beginnen. Die zal door het gebruik van prefab-elementen snel kunnen verlopen. Maar er is al vertraging opgelopen, want oorspronkelijk zou AZ net als de Eerste en Tweede Kamer deze zomer al verhuizen. De renovatie van het Binnenhof begint dan al wel; die zal duren tot de zomer van 2026.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van