Crossing Border komt met zomerfestival in en rond Zaal 3

De organisatie van Crossing Border lanceert in juli een nieuw, compact literair festival: You’ll have to scream LOUDER.

Door

Na de digitale versie van hoofdfestival in november vindt directeur Michel Behre het hoog tijd voor een echte activiteit. “Ik ben helemaal klaar met online-optredens. Er moet gewoon weer wat gebeuren. En dat gaan we op 10 juli doen met dit festival ,” zegt hij.

Behre baseert zijn plannen vooralsnog op het ‘Openingsplan’ dat het kabinet op 13 april vaststelde. Daar staat in dat er vanaf 6 juli ‘onder voorwaarden’ een verruiming ‘openstelling exploitatie van culturele instellingen’ ingaat. Behre: “Als het onverhoopt niet kan, gaat het niet door natuurlijk. Maar nu zeggen we: we gaan ervoor. Het wordt een evenement met veel ruimte voor nieuw talent. We maken er een lekker alternatief sfeertje van.”

Literatuur en muziek op De CB-plein

You’ll have to scream LOUDER strijkt neer in het Energiekwartier rond Zaal 3 van Het Nationale Theater (HNT) op het De Constant Rebequeplein. Ook de zalen van Studio Loos en kunstinstelling NEST op het De Constant Rebequeplein worden gebruikt. Op het programma staan literatuur, spoken word, poëzie en alternatieve muziek en crossovers. Er is onder meer muziek van Sophie Straat met volledige band en de nieuwe Belgische hip-hop sensatie Chibi Ichigo.

De literatuur komt aan bod met de debuterende schrijvers Sofie Lakmaker, Helena Hoogenkamp, Sholeh Rezazadeh, Lies Gallez en de intussen zeer bekende Lale Gül. Zij zal spreken over haar ‘Ik ga Leven’. Voor de poëzie tekenen Levina van Winden, Maxime Garcia Diaz en Edna Azulay. En er zijn spoken word-optredens van Elten Kiene, Neusa Gomes, Justin Samgar en Deniz Kavafoglu. Behalve betaalde optredens binnen is er ook een gratis buitenprogramma op het veld en terras van Zaal 3 met schrijvers en DJ’s. Het volledige programma wordt in mei aangekondigd.

Eerste 200 kaarten al weg

De kaartverkoop voor de eerste ‘batch’ van circa tweehonderd kaarten à € 12,50 is op 22 april begonnen. Die zijn al uitverkocht. Op dit moment gaat de organisatie uit van een scenario waarbij publiek binnen mag zitten met 1,5 meter afstand en buiten op vaste plaatsen. “Als de festivaldatum dichterbij komt,” zegt Behre, “weten we of we meer bezoekers kunnen ontvangen. In dat geval wordt er een tweede batch kaarten verkocht. Als er op de festivaldag nog kaarten beschikbaar zijn, kunnen deze op locatie worden gekocht.”

Festivalbeeld van het De Constant Rebecqueplein. | Illustratie: Crossing Border

Als het evenement onverhoopt niet doorgaat, wordt overgemaakt toegangsgeld terugbetaald.

Subsidieperikelen Crossing Border 2021

Intussen zijn Behre en zijn staf ook alweer volop bezig met de organisatie van Crossing Border 2021, dat wordt gehouden van 4 tot en met 7 november. Hoe het financieel loopt is nog onduidelijk, omdat het festival in conflict is geraakt met de gemeente over de subsidiëring. De externe adviescommissie voor het Kunstenplan 2021-2024 zette het evenement in haar omstreden advies van vorig jaar op nul. B en W namen dat advies over, maar werden teruggefloten door de gemeenteraad. Die haalde 1,5 procent subsidie weg bij acht grote instellingen, zoals het HNT en het Residentie Orkest, en verdeelde de ‘opbrengst’ over een reeks andere partijen, waaronder Crossing Border.

Sindsdien is het flink mis tussen het stadhuis en de culturele sector. De acht zijn een bezwaarprocedure begonnen tegen de ingreep van de raad. Maar ook Crossing Border ging in beroep omdat het de negatieve beoordeling door de adviescommissie afwijst. Maar ook omdat het festival er, ook na de interventie van de raad, nog altijd flink moet inleveren. Crossing Border zou nu 140.000 euro per jaar krijgen, tegen ruim 450.000 euro in de periode 2017-2020. De commissie beroep en bezwaar van de gemeente stelde het festival in januari in het gelijk. Michel Behre wil over deze complicaties alleen kwijt dat hij nu ‘in goed overleg’ is met de gemeente om het festival in november veilig te stellen. Eerder heeft hij aangegeven naar de rechter te zullen stappen als B en W het advies van bezwaarcommissie niet overnemen.

Voor meer informatie over het nieuwe festival, klik hier.

Standaardportret
Bekijk meer van