Concertzaal Amare moet de lucht in

De concertzaal van Amare wordt volgende week een paar centimeter verhoogd. De herstelwerkzaamheden zijn nodig omdat de zaal verzakt. ‘Een concertzaal van vijftien miljoen kilo nog even optillen, is een in een enorme operatie.’

Door

Twee zalen in het gloednieuwe cultuurgebouw op het Spuiplein verzakken. Dat nieuws bracht Omroep West in april. Door de verzakking klemde een groot aantal deuren of konden bepaalde deuren helemaal niet meer open. Tijdelijke maatregelen, zoals het weghalen van vloerbedekking en het bij schuren van de parketvloer zijn niet voldoende. Daarom zal de concertzaal van Amare op 1 en 2 augustus een paar centimeter worden opgetild. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bouwcombinatie Cadanz.

Dempers

De oorzaak van de verzakking ligt bij de trillingsdempers waar de twee zalen op staan. Alle zalen staan op een eigen fundering om geluidsoverdracht te voorkomen. De dempers tussen de fundering en de zalen zijn meer vervormd dan vooraf was verwacht.

Om het probleem op te lossen worden alle vijftien pilaren waar de concertzaal op rust gestut, zodat de zaal omhoog kan worden gehesen. Dan worden de trillingsdempers vervangen door dempers van steviger rubber. In totaal worden er veertig dempers vervangen.

Berekeningen

Bij de bouw van de zalen is berekend hoeveel belasting de trillingsdempers zouden moeten kunnen dragen. Dat is bij benadering. Projectleider Jan-Hein Reefhuis van Cadanz legt uit op de website van Amare dat de berekeningen wel zijn gemaakt, maar dat pas als het gebouw staat, écht duidelijk wordt wat er nodig is. In het geval van Amare was de werkelijke belasting van de dempers dus hoger.

Reefhuis: ‘Amare is al een heel complex gebouw an sich maar ook om in zo’n bestaand gebouw een concertzaal van vijftien miljoen kilo nog even op te tillen, dat is een enorme operatie.’ In de praktijk zal er niks te zien zijn, omdat het optakelen met hele kleine beetjes gaat.

Bezoekers van Amare

De gemeente hoeft voor de herstelwerkzaamheden niet de portemonnee te trekken. Het valt onder het risico van de bouwer. Dat bevestigt bestuurswoordvoerder Jurriaan Esser. Cadanz zal de kosten waarschijnlijk (deels) vergoed krijgen van de verzekering.

Ook in de andere zaal die verzakt zullen maatregelen worden genomen. Maar, zo staat in de rapportage die de gemeenteraad begin deze maand ontving van het college, het vervangen van de trillingsdempers is in de Ensemblezaal technisch te ingewikkeld.

Bezoekers van Amare zullen weinig merken van de maatregelen rond de concertzaal. Het oplichten is speciaal in de zomer gepland. Wel is het gebied onder de zaal, met onder meer de garderobe, tot eind oktober niet te gebruiken. dus wellicht moet de jas ergens anders worden opgehangen. Het uitgangspunt is dat het culturele aanbod hetzelfde blijft. Vanwege de bouwvak en de zomervakantie waren Cadanz en Amare niet in staat verder toelichting te geven.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van