Winternachten (in de zomer) vol vrouwen met eigenwijze meningen

Winternachten, ja, maar dan wel in de zomer. Writers Unlimited gaat er na jaren van onzekerheid met nieuw elan tegenaan. ‘Het huis’ staat deze keer centraal als metafoor. “Een thema dat groots én klein kan zijn.”

Door

“Een kamerlinde!,” roept Ellen Walraven blijmoedig. “In elk huis waar ik woon heb ik een kamerlinde. Voordat mijn oma overleed, alweer een hele tijd geleden, kondigde ze aan dat ze ergens in een la een envelopje zou verstoppen. Toen we dat hadden opengemaakt, bleek er een enkel briefje in te zitten, met daarop de naam van wie haar kamerlinde mocht krijgen.”

Walraven, directeur van Writers Unlimited, is organisator van het jaarlijkse Winternachten. Ze gaat haar kamerlinde meenemen naar het slotdeel van de aankomende zomereditie, een initiatief dat Writers Unlimited vorig jaar voor het eerst ontvouwde. Het betreffende programmaonderdeel heet ‘In het Droomhuis’, en vindt plaats in Amare.

“We vragen voor dat programma aan schrijvers die hun opwachting maken iets mee te nemen dat voor hen ‘thuis’ symboliseert. Diezelfde vraag stellen we ook aan het publiek. De meegetroonde objecten gaan deel uitmaken van het decor. Vervolgens gaan schrijvers, dichters, artiesten én slagwerkers in woord, beeld en muziek hun droomhuis tot leven brengen. De gedroomde gastvrouw daarbij is theatermaakster en ‘stand-upfilosofe’ Laura van Dolron. Als bezoeker keer je trouwens niet met lege handen huiswaarts want je neemt een voorwerp én een verhaal van iemand anders mee terug.”

Nieuwe pleisterplaatsen

Winternachten in de zomer. Het tekent het nieuwe elan van Writers Unlimited, en het geeft ook aan dat ze er na jaren van ongewisheid en gedraal weer op volle kracht tegenaan kunnen, willen en zullen gaan, dat ze staan te popelen om literatuur, poëzie, spoken word, muziek en film aan de man casu quo vrouw te brengen. “Het voelt raar aan. Ook voor onszelf, voor de organisatie, doet deze periode ontregelend aan, ook omdat onze vaste locatie Theater aan het Spui niet beschikbaar was. Daarom strijken we neer op voor ons nieuwe pleisterplaatsen zoals PIP, Amare en Paard, waarmee we al wel samenwerkten voor het programma ‘Woorden Worden Zinnen’. Andere huizen, en in een andere periode. Dat biedt kansen. Ik hoop dat onze fans dat oppikken.”

 

Ik kijk uit naar de voordrachten van twee schrijvers die ik eigenlijk helemaal niet zo kende: Agustina Bazterrica en Pola Oloixarac.
Ellen Walraven (directeur van Writers Unlimited)

 

Overkoepelend festivalthema is ‘Whose House Is This?’, voortkomend uit de openingszin van de roman ‘Thuis’ van Toni Morrison. Daarin wordt verhaald over een getraumatiseerde soldaat die in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit Korea terugkeert naar het racistisch getinte Amerika.

Thema

“De openingszin trof ons programmateam direct: ‘Van wie is dit huis?’,” zegt Walraven.  “Want het begrip ‘thuis’ gaat ook over de vraag of je je thuis voelt in je eigen stad, in je land, in het heersende maatschappelijke klimaat. Daarop besloten we ‘het huis’ als metafoor te gebruiken en vanuit verschillende invalshoeken te verkennen: het huis van de familie, het huis van de samenleving, van de democratie, van de literatuur. Een thema dat groots én klein kan zijn.”

Voor het onderdeel ‘A Mile in My Shoes’, een reuzenschoenendoos, zijn Hagenaars en Hagenezen geïnterviewd over hun ‘thuis’. “De gesprekken hebben geresulteerd in podcasts van pakweg acht minuten. Met je eigen oortjes in kun je zo het levenspad doorlopen van de geïnterviewden.” De installatie op het Spuiplein is gratis toegankelijk en loopt tot medio juli door in het Zuiderparktheater.

Pola Oloixarac op Winternachten

Kloppend hart van het festivalprogramma blijven niettemin de ontmoetingen en talkshows met schrijvers uit alle windstreken. “Ik kijk uit naar de voordrachten van twee schrijvers die ik eigenlijk helemaal niet zo kende,” zegt Walraven, “Agustina Bazterrica en Pola Oloixarac, twee uitgesproken dames uit Argentinië, Zuid-Amerika, een continent dat de laatste jaren wat aan mijn gezichtsveld onttrokken was. Ze vertellen allebei maatschappijkritische verhalen, maar dan mét humor. Persoonlijk kijk ik ook uit naar Rachel Cusk, Neske Beks en Niña Weijers. Want ik houd van vrouwen die een er eigenwijze meningen op nahouden.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Pola Oloixarac. | Foto: Denise Giovanelli

Voor de onmisbare muzikale omlijsting tekenen onder meer hiphopper Yousef Gnaoui alias Sef, en Sterre Konijn, die zowel het Franse chanson als Bulgaarse volksmuziek en zowel jazz als klassieke avant-garde bezingt. Het Meral Polat Trio komt met smartelijk gezongen klaagliederen, liefdesliedjes vol verlangen en sexy up-temponummers in het Turks en Koerdisch, en singer-songwriter Shishan brengt geëngageerde liedjes over mensrechten, corruptie en milieu. Ook gaat er veel aandacht uit naar spoken word, met onder meer Benzokarim en Amara van der Elst.

Writers Unlimited, Winternachten – de zomereditie, donderdag 16 t/m zondag 19 juni, diverse locaties. Meer informatie: www.writersunlimited.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 9 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van