Boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek verlaat Den Haag

Het gigantische boekenmagazijn van de Koninklijke Bibliotheek (KB), waar miljoenen boeken, kranten en tijdschriften liggen opgeslagen, gaat weg uit Den Haag.

Door

De nationale erfgoedcollectie van het KB gaat in 2028 verhuizen naar een nieuwe, moderne opslagplaats in de Harnaschpolder, nabij het plaatsje Den Hoorn in de gemeente Midden-Delfland. Het Amsterdamse architectenbureau Office Winhov gaat het ontwerp van het nieuw te bouwen complex maken.

De verhuizing naar een moderne locatie is nodig omdat de huidige plek aan het Prins Willem Alexanderhof (naast Station Den Haag Centraal) niet meer ‘voldoet aan kwaliteitseisen voor veilige bewaaromstandigheden’, zo stelt de KB in een toelichting. Het nieuwe magazijn wordt, in tegenstelling tot de huidige bewaarplek, vrijwel geheel geautomatiseerd. Een robotinstallatie gaat de collectie bedienen.

Dat betekent dat er minder zuurstof bij de ruim vier miljoen boeken, kranten en tijdschriften komt. En dat voorkomt weer de kans op brand en bevordert het langdurig behoud van het gedrukte en geschreven erfgoed. “We bewaren alles wat ooit in en over Nederland is gepubliceerd en wat daar nu en in de toekomst bij komt. Die collectie voor iedereen altijd toegankelijk houden, vraagt om een innovatief, toekomstbestendig pand. We hebben er alle vertrouwen in dat Office Winhov met een speciaal ontwerp daarin gaat voorzien,” vertelt Lily Knibbeler, directeur van de KB. “Omdat wij al het geschreven erfgoed van Nederland bewaren, zowel op papier als digitaal, zullen we nooit uitgegroeid raken. Maar doorgroeien kunnen we in het nieuwe pand volop.”

De publieksfunctie van de KB blijft wel in het centrum van Den Haag. Knibbeler maakt zich geen zorgen over de splitsing van boekenmagazijn en publieksruimte. “De Speicherbibliothek in het Zwitserse Büron werkt al met externe, geautomatiseerde boekenmagazijnen. Zij zorgen ervoor dat aangevraagde boeken binnen een dag in het publieksgebouw worden bezorgd. Bij ons zal dat niet anders zijn.”

Geschiedenis Koninklijke Bibliotheek

Het is niet de eerste keer dat de collectie die de Koninklijke Bibliotheek beheert om nieuwe ruimte vraagt. Het eerste onderkomen van de KB was tussen 1798 en 1807 het Haagse Binnenhof. Daarna werd dat het Mauritshuis, maar ook daar groeide de organisatie al snel uit haar jasje. In 1821 verhuisde de bibliotheek daarom naar het Huis Huguetan aan het Lange Voorhout, waarna in de Kazernestraat in 1908 en 1956 extra ruimte werd bijgebouwd. In de jaren zeventig werd het huidige pand aan het Prins Willem Alexanderhof ontworpen. De KB zit hier sinds 1982.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van