Spierziekten de wereld uit dansen

In Nederland hebben tweehonderdduizend mensen te maken met een spierziekte, waarvan er zeshonderd soorten zijn. Met ‘Free To Move’ zet de top van de Nederlandse dans zich belangeloos voor hen in.

Door

Danseres Bonnie Doets van Scapino Ballet Rotterdam werkte eind maart mee aan de tournee van ‘Scala’. Bij dat programma was het mogelijk geld te doneren voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Doets reikte een cheque uit en sprak het publiek toe tijdens de afsluitende voorstelling: ‘Dansen en bewegen zijn voor mij iets natuurlijks, iets vanzelfsprekends.

Maar voor wie een spierziekte heeft, kan elke beweging een strijd zijn. Van opstaan tot iets pakken, en van lachen tot ademhalen. En dan te bedenken dat er in Nederland alleen al zoveel mensen zijn die een spierziekte hebben.’ Donderdag 30 augustus is Doets te zien in het programma ‘Free To Move’, met het duet ‘The Swimmer’.

Vrijheid van bewegen. Noem het zweven. Dat is de droom van iedere danser. Maar inwendig ook van al degenen die een spierziekte hebben. Wie aan een profdanser denkt, heeft misschien niet meteen een rolstoeler voor ogen.

Toch danste Sander Verbeek nog geen jaar geleden in een rolstoel op het theaterpodium. Hij danste toen het duet ‘Touch’ met Nadine Drouin, ballerina uit het corps de ballet van Het Nationale Ballet. ‘Mijn rolstoel,’ vertelde Sander destijds bij de NOS, ‘is voor mij een manier om kracht uit mezelf te halen. Wat ik het liefst wil laten zien, is hoe normaal het is om te dansen en hoe dat past binnen de samenleving. Ik wil laten zien dat iedereen kan dansen, het maakt werkelijk waar niet uit wie je bent.’

Dansen met mensen met een beperking

Voor Nadine was het de eerste keer dat ze met een rolstoeldanser het podium deelde. ‘Ik schaamde me een beetje omdat ik geen ervaring had met mensen met een beperking. Ik was bang dat ik de situatie verkeerd zou inschatten,’ bekende de Amerikaanse op haar beurt.

‘Maar eerlijk waar: het is zoals werken met willekeurig welke andere danspartner. Het enige verschil is dat Sander veel sneller was dan ik – en ik dus harder moest rennen.’ Sander Verbeek hoopt op een toekomst als danser in het buitenland: ‘Daar zijn meer mogelijkheden.’ Uiteindelijk hoopt hij – net zoals Nadine Drouin – professioneel te kunnen dansen. Ook Peter Leung, de choreograaf van ‘Touch’, was verrast over de mogelijkheden: ‘Ik wilde laten zien dat restricties kunnen overgaan in mogelijkheden.’

Inclusiedans

‘Touch’ is een voorbeeld van ‘inclusiedans’. Dat staat centraal In het tweejaarlijks terugkerende programma ‘DanceAble’ van organisator Holland Dance Festival. Martine van Dijk van die kunstinstelling: “Ik zou het mooi vinden als in dans- en balletscholen ook mensen met een beperking terechtkunnen.”

Holland Dance Festival is ook de instelling die de benefietavond ‘Free To Move’ organiseert voor het Prinses Beatrix Spierfonds. In het Zuiderstrandtheater vindt onder het toeziend oog van de prinses zelve de zesde editie plaats. Die avond is er weliswaar geen ‘inclusiedans’ te zien maar wel heeft programmasamensteller Samuel Wuersten wederom de top van de Nederlandse dans weten te strikken. Zo zijn er bijdragen van Het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater 2, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam, Sally Dansgezelschap Maastricht, De Dutch Don’t Dance Division en Codarts Rotterdam.

Holland Dance Festival: ‘Free To Move’, benefietavond, donderdag 30 augustus, Zuiderstrandtheater. Meer informatie: www.holland-dance.com

 

Standaardportret
Bekijk meer van