Pop-up Dance danst ‘Assepoes’ in woonkamer of ziekenhuis

Huiskamerballet zoekt sponsors.

Door

Youri Jongenelen en Julia Zuurbier van Pop-up Dance dansten beiden jaren bij De Dutch Don’t Dance Division in Den Haag. Terwijl zij er als ‘juniors’ werden opgeleid, ontdekten zij dat veel mensen nauwelijks beeld van dans hebben. Jongenelen ontwerpt weleens een openingsdans voor bruidsparen en die denken vaak dat ze zo’n dansje wel even van een video kunnen leren. Tegelijkertijd ontdekten Jongenelen en Zuurbier dat danspubliek graag dicht op de actie zit. “Ze willen de zweetdruppels van je af zien vliegen en elke spier zien spannen,” vertelt Jongenelen.

Die nabijheid is dan ook precies wat hun nieuwe gezelschap Pop-up Dance brengt – met een decor in de woonkamer en een meegenomen dansvloer van vier bij vier meter. Op het programma staat ‘Assepoes’. “De naam is ingekort, want we hebben het origineel van Prokofjev ook ingekort tot vijfenveertig minuten. We wilden dat het voor iedereen toegankelijk is,” zegt Jongenelen. “Je kijkt naar een echt ballet, maar met humor en heel begrijpelijk.”

Pop-up Dance wil doneren

Eenvoudig is zo’n tweepersoonsversie niet voor een verhaal dat naast Assepoester personages als een prins, een stiefmoeder, zussen en een fee telt. “Het vraagt slimme aanpassingen,” zegt Jongenelen. “Julia is Assepoes, zoals je begrijpt, dat betekent dat ik de fee ben. De kostuums zijn zo dat we ons heel snel en makkelijk kunnen omkleden. Er komt één groot decorstuk, dat ook meteen omkleedruimte is.” Lacht: “Gelukkig zijn we allebei niet zo groot.”

Om dat decorstuk gaat het in de crowdfundingsactie. De kost gaat immers voor de baat uit. Via voordekunst.nl werven Youri Jongenelen en Julia Zuurbier tot 8 maart sponsors. Als het project in de zomer van start gaat, wil Pop-up Dance ook voorstellingen doneren aan zorginstellingen. Toen een vriendin en mededanseres ernstig ziek was, zochten ze haar regelmatig in het ziekenhuis op in gekke vermommingen. Zo kwamen ze erachter dat de zieken maar al te graag opgevrolijkt wilden worden. “Het was die vriendin via wie we uiteindelijk op dit idee zijn gekomen.”

Meer informatie: www.voordekunst.nl

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van