‘Ode aan de Twijfel’ in Zaal 3: hiphop-performance vol bluf, bitches en Beyoncés

Met het programma ‘Ode aan de Twijfel’ brengt mc Kassett een ‘filosofische hiphop-performance vol bluf, bitches, braggadocio en Beyoncés’. “In ‘Ode aan de Twijfel’ kom je terecht in een achtbaan van woorden, twijfel en bluf.”

Door

Het theatercollectief mc Kassett doet sinds 2015 onderzoek naar het fenomeen ‘twijfel’. Want het gezworen drie- en tegenwoordig viertal gelooft dat de wereld baat heeft bij hardop en openlijk durven twijfelen. “Mijn grootste twijfel?”, vraagt Oukje den Hollander van mc Kassett, “dat is wel de twijfel aan mezelf, zo is mijn inborst. In een test scoorde ik op een schaal van 0 tot 100 ooit de waarde van 78 procent!”

Den Hollander is naast Abdelhadi Baaddi een van de twijfelkonten in ‘Ode aan de Twijfel’. Maar twijfel is wel de grondslag voor wijsheid. Zei Aristoteles. En: Twijfel is de waakhond van het inzicht, volgens een aforisme van Confucius.

‘The Truman Show’

Van sommige dingen in het leven denk je zeker te zijn. Je bent een mens van vlees en bloed, je bed is van hout. “En morgen komt de zon weer op,” vertelt Den Hollander kwiek. “Maar hoe zeker is die zekerheid? Films als ‘The Matrix’, ‘Inception’ en ‘The Truman Show’ laten zien dat ons leven misschien niet zo echt is als we geneigd zijn te denken, misschien worden we voor het lapje gehouden en zijn we een speeltje van een of ander ‘evil genius’.

Filosoof Descartes zei het eeuwen geleden al. We spelen onze ‘Ode aan de Twijfel’ – ‘een filosofische hiphop-performance vol bluf, bitches, braggadocio en Beyoncés’ – in het kader van de maandelijkse ‘Filosofische ontmoetingen van Filosofie in Den Haag’.”

 

De oorsprong voor deze voorstelling ligt in de aanslag die het weekblad Charlie Hebdo vijf jaar geleden trof.
Oukje den Hollander (theatercollectief mc Kassett)

 

Hun website heeft naast een ‘hoofdpagina’ een ‘pagina voor het hoofd’, een ‘pagina voor de hoofdzaken’, een pagina voor ‘de oorzaken’ én een ‘pagina voor de oren’. Hun onorthodoxe naam is een verwijzing naar de aloude muziekcassette die de jaren zeventig voor Jan en alleman kopieerbaar maakte. En hun ‘mc’ verwijst niet alleen naar ‘muziekcassette’ maar vooraleerst naar ‘muziektheatercollectief’.

‘Ode aan de Twijfel’, de spectaculaire slotsom

Een belangrijk doel van mc Kassett is het wetenschapsgebied van de filosofie toegankelijk te maken. Het collectief zet taal, muziek en filosofie in om de benodigde bedachtzaamheid te stimuleren. Tussentijdse resultaten van hun onderzoekingen werden eerder gepresenteerd in de vorm van korte performances onder de namen ‘Dubio’, ‘Twijfelzaaiers’, ‘Kweenie’ en ‘Lariekoek’.

Uit ‘Ode aan de Twijfel’. Foto: Robert van der Ree

Den Hollander: “De tijd is inmiddels aangebroken voor de klap op de vuurpijl: de spectaculaire slotsom ‘Ode aan de Twijfel’.” De oorsprong voor deze voorstelling ligt in de aanslag die het satirische weekblad Charlie Hebdo vijf jaar geleden trof. “Ik had het mooi gevonden als regeringsleiders toen hadden durven uitspreken dat ze het ook even niet meer wisten,” zegt Den Hollander. “Maar twijfelen is gevaarlijk”.

Hiphop

“We verpakken onze mededeling in de vorm van hiphop. Niet een genre dat per definitie dicht bij ons ligt, maar we zoeken steeds opnieuw graag naar de meest ideale vorm voor onze voorstellingen. Hiphop is interessant omdat deze muziekvorm haaks staat op twijfelen. Rappers laten geen ruimte voor twijfel. Maar de goeie onder hen leveren ook maatschappijkritiek in hun teksten. En hiphop spreekt verschillende doelgroepen aan, ook dat is interessant. In ‘Ode aan de Twijfel’ kom je daarom terecht in een achtbaan van woorden, twijfel en bluf.”

mc Kassett, ‘Ode aan de Twijfel’, maandag 27 januari, 20.00 uur, Zaal 3. Meer informatie: www.zaal3.nl

De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 23 januari 2020 gratis aan. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van