Henk Scholten, Zuiderstrandtheater: ‘Wat hebben wij bedacht voor Amare? Nog niks’

Van het leiden van het Zuiderstrandtheater naar het aanleggen van een Noord-Amerikaanse prairietuin bij zijn huis in Italië. Voorgoed vakantie na 1 februari, het nieuwe Amare wacht Henk Scholten niet meer af.

Door

Nee, hij vindt het niet jammer. Als Amare nou – zoals oorspronkelijk de bedoeling was – in 2019 klaar was geweest, ja, dan was hij graag een paar jaar directeur geworden van het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex aan het Spui. Maar nu de oplevering pas in 2021 plaatsheeft, vindt Henk Scholten (66) het wel mooi geweest. “Ik zit 45 jaar in het vak. Het is fijn om er een punt achter te zetten. Bovendien moet je niet van directeur willen wisselen als een theater net opengaat.” Jan Zoet, nu nog directeur van de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, volgt hem per 1 februari op.

Kleine cultuurprojecten wil Scholten nog wel doen, maar voor een groot deel zal hij zijn tijd doorbrengen in Ostra, een Italiaans dorp in Le Marche. Daar, in zijn nieuwe huis, zal hij zich storten op zijn groene hobby: het aanleggen van een siertuin. Vraag hem naar de nieuwste trend en hij weet het: een Noord-Amerikaanse prairietuin.

Gaat het lijken op de tuin van Museum Voorlinden, ontworpen door de internationaal bekende tuinarchitect Piet Oudolf? Scholten glundert. “Ja, Oudolf is een voorbeeld voor me. Een bloemenzee, afgewisseld met siergrassen en stevige vaste planten, zo moet het worden. Gezien de oppervlakte, denk ik dat ik daar de komende twee jaar wel zoet mee ben. En dan hebben we ook nog zes olijfbomen. Vijf liter olie hebben ze laatst opgebracht. Hele goede. Extra vergine inderdaad.”

Henk Scholten over Amare

Scholten zal vooral de zomers in Italië doorbrengen (‘dan is er wat te beleven en komen de kinderen langs’)’, in de winter keert hij met zijn vrouw terug naar hun appartement in Nieuw Waldeck. “Den Haag is een leuke stad om in te wonen. Heel anders dan vijftien jaar geleden, toen ik directeur van Fonds Podiumkunsten was. Toen waren de straten ’s avonds uitgestorven. Nu zitten er mensen op het terras, is het levendig. Ook op cultureel gebied gebeurt er veel meer. Wij zijn de tweede cultuurstad van Nederland. Nee, niet Rotterdam, Den Haag. We hebben hier het beste dansgezelschap van Nederland, het beste toneelgezelschap, twee topmusea. Maar hoor je dat weleens iemand zeggen? Den Haag is veel te bescheiden.

Neem Amare, dat is een ‘once in a lifetime opportunity’. Om dit te mogen meemaken als stad. Voor de opening van Elbphilharmonie in Hamburg trok de stad 10 miljoen euro uit. Wat hebben wij bedacht voor Amare? Nog niks. Dit gebouw wordt het nieuwe icoon van de stad. De gemeente zou dat veel meer moeten uitdragen. Zorg dan dat je dat viert. Maak van 2021 het themajaar ‘Den Haag tweede cultuurstad van Nederland’, met als hoogtepunt de opening van Amare, en vraag alle culturele instellingen om mee te doen. Met Amare kunnen we landelijk en internationaal de aandacht trekken. Maar dan moeten we het wel in de etalage zetten.”

Dit is een fragment uit het interview dat Annerieke Simeone had met Henk Scholten. Wilt u het volledige verhaal lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal (DHC) vanaf donderdag 9 januari bij een van de verkooppunten of neem een (proef)abonnement. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan eens een kijkje op onze Instagram-pagina.

Bekijk meer van