Residentie Orkest opent 2020 met muziek van Strauss en Gershwin

Het Residentie Orkest opent het nieuwe jaar met een gemengd Weens-Amerikaans programma. Muziek van Strauss en Gershwin vormt de hoofdmoot.

Door

‘Het Nieuwjaarsconcert, ‘A New Light’, staat uiteraard in het teken van de toekomst. Goede voornemens, een nieuwe start, sprankel en hoop,’ meldt het orkest. Op het programma staan ‘Der Zigeunerbaron: Ouverture’ van Johann Strauss jr., ‘An American in Paris’ en ‘Porgy and Bess Suite’ van George Gershwin. Van diens landgenoot Leonard Bernstein klinkt de ‘Ouverture West Side Story’. Het geheel staat onder leiding van de Amerikaanse dirigent Kazem Abdullah. Het wordt gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, wiens stem bekend is van Radio 4.

Daarnaast verlenen twee solisten hun medewerking: de Noorse sopraan Kari Postma en mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo. Postma (1975) zingt geregeld grote rollen bij de Deense ‘reisopera’ Den Jyske Opera en is ook vaak in Nederland te beluisteren. In 2018 was ze te horen als Tosca, in het gelijknamige meesterwerk van Puccini, bij de Nationale Reisopera.

Hermine Deurloo. | Foto: Merlijn Doomernik

Op haar repertoire staan rollen als Donna Elvira (‘Don Giovanni’), de Contessa (‘Le nozze di Figaro’) en Violetta (‘La traviata’). Kari Postma zingt vrijdagavond onder meer een aria uit ‘Die Csárdásfürstin’ van Emmerich Kálmán en de bekendste song uit ‘The Wizard of Oz’ van Harold Arlen: ‘Over the Rainbow’.

Amsterdams instrument

Veel grote mondharmonicavirtuozen in de stijl van de grote Toots Thielemans zijn er niet, maar Hermine Deurloo (1966) is er een van. Ze studeerde altsaxofoon op het Sweelinck Conservatorium, maar maakte later van de mondharmonica haar hoofdinstrument. Deurloo maakte een aantal jaren deel uit van het Willem Breuker Kollektief.

Ze speelde samen met jazzgrootheden als Thielemans, Candy Dulfer en Al Jarreau en met ensembles als het Metropole Orkest en het Schönberg Ensemble. Over de mondharmonica zei ze ooit: “Ik vind het wat betreft sfeer bijna een Amsterdams instrument. Het staat voor nostalgie, weemoed, maar ook gezelligheid.”

‘I Got Rhythm’ van Gershwin

Deurloo speelt vrijdagavond onder meer een aantal Gershwin-bewerkingen, namelijk ‘The Man I Love’, ‘I Loves You, Porgy’ en het overbekende ‘Summertime’, beide uit ‘Porgy and Bess’. In ‘I Got Rhythm’ van Gershwin treden Deurloo en Postma samen aan met het orkest, bijna aan het einde van het concert. Bijna, want het laatste woord is voor Johann Strauss sr. Overbodig om mee te delen wát er dan van hem wordt gespeeld.

Nieuwjaarsconcert ‘A New Light’, Residentie Orkest, vrijdag 10 januari, 20.00 uur, Zuiderstrandtheater. Meer informatie: www.residentieorkest.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van